Британският бизнес предупреди, че достига „точка на пречупване“ заради Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
424

Предупреждението е знак, че британският бизнес вече не е готов да даде на Мей време, за да изглади противоречията в разединената си партия
Снимка: Ройтерс

Британските компании се намират в „точка на пречупване“ заради липсата на яснота около Brexit, което ги кара да забавят инвестициите си в очакване на отговори по ключови въпроси, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това се казва в изявление на една от най-големите бизнес групи в страната, цитирано от Bloomberg.

Доверието на бизнеса и инвестиционните му намерения ще продължат да се влошават, докато премиерът Тереза Мей не прекрати споровете в кабинета си и не предостави „спешна яснота“ по въпросите, които подкопават търговията, заяви Британската търговска камара. според организацията правителството е постигнало само „ограничен напредък“ по два от 23-те въпроса, поставени от бизнеса.

„С изтичането на времето пред британското излизане от ЕС търпението на бизнеса достига точка на пречупване“, заяви генералният директор на Камарата Адам Маршал. По думите му по-малко от девет месеца до Brexit бизнесът се намира само малко по-близо до необходимите му отговори в сравнение с деня след референдума през 2016 г.
Предупреждението е знак, че британският бизнес вече не е готов да даде на Мей време, за да изглади противоречията в разединената си Консервативна партия. Повече от две години след референдума за Brexit тя все още не е представила подробен план на Лондон за бъдещите отношения на страната с Брюксел, тъй като все още не може да постигне консенсус сред министрите си.

„Бизнесът има правото да говори, когато е пределно ясно, че практическите въпроси, засягащи конкурентоспособността на неговите фирми и живота на милиони хора, остават без отговор“, посочи още Маршал.

Британската търговска камара формулира 23 въпроса, по които иска яснота. По два от тях бизнесът заяви, че се наблюдава „ограничен“ напредък – достъпът на компании до европейския пазар на труда и индустриалните стандарти. По останалите има малко или никакво развитие. Сред тях са и прехвърлянето на работна ръка в чужбина, достъпът на британските компании и проекти до финансиране от Европейската инвестиционна банка и научния фонд „Хоризонт 2020“, уреждане на данъци, мита, митнически инспекции, както и границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!