Британските вестници бият тревога за липсата на напредък в преговорите за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
410

Според Independent не би било изненада за никого на този етап, ако една от двете страни напусне преговорите
Снимка: Архив Ройтерс
Безплодният трети кръг от преговорите за британския “развод” с Европейския съюз е в центъра на вниманието на британския печат, коментира БТА.
В редакционна статия лондонският електронен вестник Independent с безпокойство отбелязва суровата “присъда” на главния преговарящ от ЕС – французина Мишел Барние, съдържаща се само в три думи: “Няма решителен напредък!”.
Отрезвяващи думи и всеки би трябвало да разбере значението им, отбелязва изданието, защото без такъв напредък по съгласуваните три предварителни теми – контрола по сухоземната граница с Ирландия, задълженията, които Лондон трябва да изплати при развода, и правата на гражданите, съответно на ЕС и на Обединеното кралство – не може да има никакъв прогрес по ново споразумение за свободна търговия, което правителство на Тереза Мей така отчаяно желае.
Independent цитира и думите на Барние, че британците били “перверзно носталгични” относно облагите от членството в ЕС, вместо да гледат за глобалното бъдеще, което са си избрали. Статията стига до извода, че не би било изненада за никого на този етап, ако една от двете страни напусне преговорите, независимо дали като театрален жест или по съществени причини. “Провалът на досегашните преговори – и това не е никак силна дума, тъй като повече от година след референдума не е решен нито един въпрос – едва ли може да бъде вменяван като вина на участниците в тези преговори”, отбелязва редакцията.
“Британците все още на инат се придържат към самозаблудата, че могат да се радват на “свободна търговия” и на другите икономически облаги от членството в ЕС, избягвайки по-обременителните задължения, свързани с него, включително и финансови, както и политическите ангажименти, произтичащи от тях. Докато се придържаме към тази илюзия, няма да постигнем нищо”, пише Independent.
Така Великобритания може да се окаже по-далече от “сърцето на Европа” и от нейния портфейл, отколкото страни като Турция, Украйна, Канада или Япония, които имат търговски споразумения с ЕС, да не говорим за Швейцария и Норвегия, които се ползват с права на получленове, което ни се представя и на нас като възможен модел за бъдещето.
Вестникът задава въпроса кой би искал да бъде премиер на Великобритания след тези унижения и след очакваната през 2019 г. остра икономическа рецесия в страната. “Кой би искал да излезе пред британците и да им каже, че Brexit означава, че те ще бъдат по-бедни, ще страдат от по-висока инфлация, от девалвиран паунд, по-висока безработица, жилищна криза, масово съкращение на работни места и отлив на квалифицирана работна ръка (което вече се случва)”, заключава Independent.
В кореспонденция от Брюксел за края на преговорния кръг същият вестник отбелязва думите на Мишел Барние, че Великобритания иска “невъзможно” споразумение за Brexit и не разбира същността на единния пазар.
Друг лондонски вестник, Guardian, пише от Брюксел, че двамата преговарящи – Дейвид Дейвис и Мишел Барние, са изглеждали на пресконференцията след края на преговорния кръг, че сякаш говорят на различни езици. Британският представител твърдял за постигнат “конкретен напредък”, отбелязвайки някои незначителни теми, свързани с правата на гражданите, докато Барние предупредил за липсата на какъвто и да е напредък по основните теми.
Вестникът цитира Барние, който казал, че Лондон “иска да си върне контрола, да възприеме собствени норми и правила, които след това автоматично да бъдат признати в ЕС”. “Подобно нещо е просто невъзможно, – подчертал представителят на ЕС. – Не можеш да бъдеш извън единния пазар и да искаш да формираш правния му ред”.
Авторитетният Financial Times пък излага резултатите от собствено проучване на настроенията относно Brexit в градчето Стейнс на река Темза, което на референдума преди година подкрепи развода с ЕС в съотношение 60 към 40. Хората там сега са объркани и се питат защо Brexit се точи толкова дълго. Те мислели, че излизането от ЕС е въпрос на няколко седмици или максимум половин година, и смятат, че правителството води преговорите много мудно и се представя много слабо в тях.
Търпението на онези, които гласуваха за Brexit, вече се изчерпва, отбелязва вестникът. Обърканите послания, идващи от правителството, не помагат хората да се ориентират какво става и какво всъщност споразумение с ЕС иска то. Дори привърженици на правителството смятат, че то няма стратегия за Brexit и винят за това премиера и нейните министри.
“Ако министрите не успеят да изложат ясно послание пред избирателите, каквото и споразумение да бъде постигнато, то ще бъде заклеймено от страстните привърженици на Brexit като проява на слабост и капитулация”, отбелязва Financial Times.
По статията работи: Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!