Британски супермаркет пусна пробно хранителни стоки без опаковки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
858

Цените са с до 15% по-ниски от тези на стоките с опаковка

Британската верига за търговия на дребно Waitrose представи своята визия за екологосъобразно пазаруване, предлагайки на клиентите възможност да си купят храна и напитки без опаковки. Тя е част от опитите на компанията да премахне ненужната пластмаса и найлонови опаковки.

Купувачите ще могат да използват собствени съдове и да ги пълнят с редица продукти чрез дозатори. Първата станция за зареждане е инсталирана в голям супермаркет във Великобритания.

Тестът започна тази седмица в супермаркет Waitrose в Оксфорд, като клиентите получават опции да си вземат от дозаторите продукти, включително вино, бира, ориз и почистващи материали, като цените обикновено са с 15% по-ниски от опакованите алтернативи.

Waitrose трансформира магазина, като премахва опаковките на стотици продукти, въпреки че купувачите все още ще могат да купуват опакованите версии, ако желаят.

Пластмасовите отпадъци се превърнаха в основен екологичен проблем, като телевизионните програми като Blue Planet разкриват техните вредни последици за океаните, изтъквайки опасностите от глобалното “преяждане” с пластмаса, пише “Гардиън”.

“10-те най-големи супермаркета в Обединеното кралство произвеждат 810 000 тона опаковки за еднократна употреба всяка година, така че трябва да видим как и останалите търговци ще последват нашия пример”, казват от компанията.

Сред стоките, които може да се пазаруват без опаковки са 160 вида плодове и зеленчуци, четири различни вина и четири вида бири, които клиентите може да отнесат вкъщи в бутилки за многократна употреба, както и близо 30 продукта, включително паста, ориз, зърнени храни, кус-кус, леща, зърнени храни, сушени плодове и семена, налични от дозатори.

Супермаркетът предлага и схема за наемане на контейнер за храна, като клиентът оставя депозит от 5 лири и после си ги получава обратно, когато върне кутията.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!