Британски депутати викат Зукърбръг на изслушване в парламента

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
148

Те искат да чуят лично от него как данните на 50 млн. души във Facebook са изтекли
Снимка: БТА
Депутати от Острова са отправили покана към съоснователя и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг лично да им сподели своята гледна точка по скандалния казус с изтичането на данни на 50 млн. потребители на социалната мрежа. Политиците искат да разберат как компанията Cambridge Analyticа се е сдобила с тях, предават световните агенции.

Преди броени дни стана ясно, че анализаторската фирма е използвала лични данни на десетки милиони хора, за да таргетира по-прецизно политическите послания на настоящия американски президент Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания през 2016 г.

Деймиън Колинс, председател на многопартийната комисия по култура медии и спорт към Камарата на общините, твърди, че многократно е отправял въпроси към Facebook по какъв начин компании вземат данни за потребителите на мрежата и дали го правят със или без съгласието на хората.

Зукърбърг е повикан заради „катастрофалния провал на този процес“, заявява Колинс, депутат от управляващата Консервативна партия. „Отговорите на вашите служители постоянно омаловажаваха този риск и подвеждаха комисията“, пише той в отворено писмо до съоснователя на най-голямата социална мрежа в света.

Оглавяваната от Колинс комисия проучва ролята на Facebook за разпространяването на дезинформация за британската политика.

Скандалът с Cambridge Analyticа предизвика бурни реакции в последните дни. Европарламентът обяви, че стартира разследване по случая, инвеститорите логично се отдръпнаха от Facebook, чийто акции се понижиха драстично. На фона на всичко това от социалната мрежа изтъкват, че става дума за „нарушаване на личните данни“.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!