Британската инфлация достигна 9-годишен връх

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
134

Потребителските цени са се увеличили с 3,2% през август – най-много от март 2012 г.

Снимка: Bloomberg LP

Британската инфлация се е ускорила с повече от очакваното до най-високото си равнище от повече от девет години, увеличавайки натиска върху Английската централна банка (АЦБ), съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са се увеличили с 3,2% през август – най-много от март 2012 г., след като стигнаха целта на централната банка от 2% преходния месец, съобщиха от националната статистика в сряда. Прогнозите на икономистите бяха за 2,9%.

Данните са поредното доказателство, че бумът след премахването на блокадите тласка нагоре цените на суровините и на работната сила, застрашавайки да доведе икономиката до прегряване, която АЦБ вече подсили със стимули за 150 млрд. паунда (208 млрд. долара). С поскъпването на жилищните цени, труда и стоките политиците трябва да се справят с предизвикателството, преди да започнат проблемите да се отразяват по-осезаемо на възстановяването.

Централната банка прогнозира, че инфлацията ще достигне 4% до края на тази година – двойно на зададената цел, и след това ще намалее както през 2022 г., така и през 2023 г. Инвеститорите започват да очакват, че ще е необходимо увеличение на лихвите още следващата година, за да се предпази икономиката от прегряване.

Най-голям тласък нагоре през предходния месец дават цените в хотелите и ресторантите, повлияни силно от миналогодишните данни, когато ваучерите на правителството за хранене навън доведоха до големи намаления в сектора.

Цените на автомобилите втора ръка и горивата допринесоха значително за по-скъпия транспорт. Поскъпване има и при жилищното настаняване и домакинските услуги.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!