Британската автомобилна индустрия ще губи по 50 хил. паунда на минута при твърд Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
749

Ако страната успее да си осигури Brexit със споразумение, това би могло да даде положителен тласък на индустрията в размер на 20 млрд. долара
Снимка: Ройтерс

Британската автомобилна индустрия ще започне да губи по 50 хил. паунда на минута, ако страната излезе от рамките на Европейския съюз (ЕС) без споразумение, тъй като проблемите с границата ще оставят заводите без доставки на необходимите части, предупреждават представители на промишлеността в Обединеното кралство, цитирани от Bloomberg.

Без Brexit със сделка, моделът на бързо производство, който следва автомобилната индустрия в страната, ще се срине, като това ще доведе до загуба от 70 млн. паунда на ден при най-неблагоприятния сценарий, посочват от Обществото на моторните производители и търговци (Society of Motor Manufacturers and Traders – SMMT).
Ако Борис Джонсън успее да се пребори за премиерския пост на Тереза Мей, вероятността за твърд Brexit значително ще се увеличи. Бившият кмет на Лондон и външен министър се закани да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври, независимо дали е постигнато споразумение или не.

„Вариантът без сделка остава ясна опасност и в настоящето“, споделя Майк Хоус, главен изпълнителен директор на SMMT.

Според него първата работа на новия премиер трябва да бъде именно постигането на такава сделка, която да зашити търговията, така необходима на страната.

„Времето сега е лукс“, добавя Хоус.

Ако страната успее да си осигури Brexit със споразумение, това би могло да даде положителен тласък на индустрията в размер на 20 млрд. долара, подчертават от SMMT.

Британският автомобилен ренесанс вече е застрашен, тъй като производителите намаляват своите операции в страната. Ford Motor Co. планира да затвори своя завод за двигатели. Honda Motor Co също закрива своето предприятие в Суиндън, близко до Лондон, в което работят 3500 души. Nissan от своя страна се отказа от плановете си да построи завод за SUV модели в Съндърланд.

Планираните затваряния след първоначалната дата за напускане на Великобритания – 29 март, доведоха до спад в продукцията през април в размер на 45% в сравнение с година по-рано, докато потребителското търсене продължава да намалява в условия на несигурност.

По статията работи: Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!