Британска поща ще разнася пратки с дронове

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
175

Летателните апарати ще обслужват отдалечени и островни общности

Товарни дронове могат да обслужват най-ефективно т. нар.. “средна миля” при доставките (снимка: CC0 Public Domain)

Кралската поща във Великобритания „Royal Mail“ поиска 500 дрона, които да помагат за доставката на пощата до отдалечени региони в Обединеното кралство. През следващите три години службата планира да въведе до 200 дрона, които да разнасят пратките по 50 нови маршрута.

Преди това да стане факт обаче новите услуги се нуждаят от одобрение от Службата за гражданска авиация (CAA).

„Royal Mail“ тества използването на дронове от известно време, като последното изпитание се проведе през април на Шетландските острови. Апаратите доставяха поща между летището Тингуол в Леруик до Юнст, най-северния населен остров на Великобритания – полет от над 60 км. в двете посоки.

Машините са големи, с диаметър 10 м от върха на крилото, с пробег до 1000 км и товроносимост до 100 кг. Те се задвижват от два двигателя с вътрешно горене. Според Крис Пакстън, ръководител на изпитанията на дронове в „Royal Mail“, апаратите първоначално са били проектирани да доставят помощ в Африка. „Те са в състояние да излитат от сравнително ограничено пространство и да кацат в подобна тясна зона,“ коментира той.

Дроновете летят автономно, но биват наблюдавани дистанционно от „пилоти за безопасност“, които могат да поемат контрола, ако стане необходимо. По този начин машините трябва да обслужват това, което се нарича „средната миля“: след като товарът им бъде разтоварен, пратките биват разнасяни локално от метни пощенски служители.

Едно от предимствата, според „Royal Mail“, е в това, че летателните апарати предлагат възможност за намаляване на въглеродните емисии. Производителят на дроновете казва, че те произвеждат 30% по-малко емисии от сравними пилотирани самолети. Едновременно с това машините трудно могат да бъдат засегнати от лошо време. „Няма нужда от пилот, който да може да гледа накъде лети, което означава, че дроновете могат да летят и в мъгла“, казва Пакстън.

Най-същественото обаче е разрешаването на проблема със „средната миля“ – доставката до отдалечени региони. Вътре в самите общности разносът не е труден, но достигането на пратките до отдалечен остров винаги досега е било трудно. „В сравнение с фериботите доставката на острова може да се извърши по-бързо, по-гъвкаво и с по-малък екологичен отпечатък“, каза анализаторът Кей Уаквиц от Drone Industry Insights.
technews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!