Британска компания премахва оборудване на Huawei от система за спешно реагиране

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
141

Пълната замяна на частите на Huawei ще отнеме до 4 години
Снимка: Архив Ройтерс

Британска компания ще премахне цялото оборудване на Huawei Technologies от проект за 2,3 млрд. лири, чиято цел е екипите на полицията и спешната помощ да бъдат подсигурени с най-модерните средства за комуникация, съобщава Sunday Telegraph, цитиран от Bloomberg.

Операторът на проекта, предназначен да предостави нова мрежа за спешни повиквания на стотици хиляди потребители на спешна помощ, е взел решението да премахне компонентите на Huawei от системата всъответствие с политиката на собственика си – BT Group, посочва медията.

Стъпката се предприема, докато най-голямата китайска технологична компания се опитва да се пребори с нарастващите опасения около сигурността на оборудването ѝ и обвиненията, че е ангажирана в шпионаж от Пекин – твърдения, които Huawei упорито отхвърля. В Европа телекомуникационните компании и големите клиенти като Orange и Deutsche Telekom изразиха опасения към техниката на Huawei в допълнение на съществуващите вече забрани в Австралия, Нова Зеландия и САЩ.

Пълната замяна на частите на Huawei ще отнеме до 4 години, като BT ще покрие разходите за това, посочва вестникът. Говорител на правителството заяви, че макар че частите на Huawei ще бъдат премахнати, то е убедено, че инфраструктурата на системите за спешно реагиране не представлява риск за сигурността, се казва още в новината.

Говорител на Huawei е заявил за вестника, че компанията е работила с ВТ 15 години и че британският телеком има отдавнашна политика да използва различни доставчици за различни етапи на мрежата си. ВТ заяви, че Huawei остава важен доставчик на оборудване, посочва вестникът.

По статията работи: Виктория Тошкова
investor.bg