Британец емигрант загуби съдебна битка в Страсбург за правото да гласува

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
350

Британец, ветеран от Втората световна война, който поведе кампания, за да могат дългогодишните емигранти да гласуват на парламентарните избори, загуби съдебната битка в Страсбург, предаде Би Би Си.


Според 91-годишния Хари Шиндлер сегашната забрана за гласуване във Великобритания за всеки, който е живял в чужбина над 15 години, нарушава правата му. Въпреки че от 1982 г. живее в Италия, той настоява, че поддържа силни връзки с Обединеното кралство.

Европейският съд по правата на човека обаче реши, че Великобритания има право на преценка кой може да гласува и законите на страната са пропорционални. Шиндлер, който не е успял да гласува на изборите във Великобритания след 1997 г., има право да обжалва решението. Той възнамерява да продължи битката си и да отнесе въпроса до ООН.

Според него не трябва да бъде налагано никакво времево ограничение на правото на британци, живеещи в чужбина, да гласуват в страната, от където идват, ако остават британски граждани. Шиндлер изтъква факта, че негови роднини живеят в Обединеното кралство, а самият той получава пенсия като бивш военнослужещ по сметка в британска банка.

В решението си съдът постанови, че Великобритания може да даде право на парламентарни избори да гласуват гражданите, които имат тясна връзка със страната и най-пряко биха били засегнати от законите й.

Тъй като Шиндлер ще може да гласува, ако се върне да живее в Обединеното кралство, съдът реши, че сегашните закони не засягат в основата правото му да вземе участие в свободни избори. Съдът отбеляза, че различните страни имат различни правила за правото за гласуване и е важно да имат възможност за преценка, стига да се придържат към справедлив баланс.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!