Brexit ще донесе още едно затруднение за Великобритания – хаос по границите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
548

.
Търговските отношения между ЕС и Великобритания се оценяват на 466 млрд. паунда годишно

Снимка: Архив Ройтерс
Излизането от ЕС ще бъде трудно за Великобритания – година след вота на референдума, преговорите така и не са започнали по същество. Brexit обаче може да донесе истински хаос по границите на страната, е записано в доклад на Oxera.
Оценката на анализаторите се базира на обема на търговията между ЕС и Великобритания, както и връщането на контрола, ако Лондон излезе от митническия съюз. От компанията отбелязват, че търговските отношения на двете страни се изчисляват на 466 млрд. паунда годишно, като съотношението между вноса и износа е 57% към 43%.
В допълнение и 2/3 от износа на Ирландия за ЕС минава през границите на Великобритания.
В момента по данни на компанията, която управлява пристанището в Дувър, товари от страни от ЕС се проверяват за средно 45 минути.
Възстановяването на митническия контрол ще коства не само време, но и средства, посочват още авторите на доклада. Най-консервативната оценка на анализаторите е, че годишно ще са нужни около 1,1 млрд. паунда.
Разбира се, всичко зависи от степента на регулациите и проверките. В пристанището в Дувър наричат най-лошия сценарий „Армагедон“ – големи регулации и проверки на всички товари. Възможни са обаче и други варианти – не толкова стриктни регулации и проверка на всички, или избирателни проверки при стриктни регулации.
Затова и анализаторите настояват, че сделката за Brexit трябва да бъде внимателно обмислена и въпросите за търговските отношения да не се оставят за последния момент.
Темата за Brexit можете да следите тук
По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!