Brexit не отказва Nissan от Острова

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
113

Концернът ще произвежда новия си модел Quashqai в най-големия британски автомобилен завод в Съндърланд

Японският автомобилостроител Nissan обяви, че ще произвежда новия си модел Quashqai в най-големия британски автомобилен завод в Съндърланд, предаде Bloomberg. Това ще бъде първата голяма инвестиция на автомобилния сектор, след като Великобритания обяви през юни, че ще напусне ЕС, отбелязва Ройтерс.

Компанията също така ще произвежда във Великобритания и модела X-Trail.

„Радвам се да обявя, че Nissan ще продължи да инвестира в Съндърланд, посочи президентът на Нисан Карлос Гон, цитиран от Ройтерс.

Ангажиментът на британското правителство, че Съндърланд ще остане конкурентен със сигурност ни даде увереност да продължим напред с това важно решение, посочва говорител на компанията пред агенцията.

Британският премиер Тереза Мей коментира, че това е “прекрасна новина”. Министърът на бизнеса, енергетиката и промишлените стратегии Грег Кларк заяви от своя страна, че концернът може да получи помощ от държавно подкрепяни компании за инфраструктурата, ако реши да разширява завода в Съндърланд.

Изказването му обаче предизвика бърза реакция. „Великобритания не е предлагала на японския автомобилостроител Nissan компенсации, за да произвежда новия си модел в най-големия британски автомобилен завод след Brexit, заяви говорител на Тереза Мей. „Това, което изяснихме пред Nissan и други от сектора е, че искаме конкурентна среда за цялата промишленост”, допълни говорителят.

Nissan дава работа на 7000 души в производствен завод в Съндърланд в североизточна Англия, открит през 1986 г. От него всеки ден излизат 2000 превозни средства, отбелязва DPA. Капацитетът на завода е 475 хил. автомобила годишно, като около 80% от тях са за износ извън Великобритания.

През септември Карлос Гон предупреди, че Brexit може да заплаши новите инвестиции в завода на Nissan в града.

Шест са големите производители на автомобили във Великобритания – Jaguar Land Rover, собственост на индийската Tata Motors, Honda и Toyota, както и германската BMW и щатската General Motors. В края на септември от Tata Motors също намекнаха, че обмислят своята инвестиция във Великобритания с мотива, че имат сигнали, че след излизането на страната от ЕС много европейци ще бойкотират британските стоки.

По статията работи: Бойчо Попов

investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!