Brexit или завръщане у дома – пътят на Великобритания обратно към ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1032

Великобритания още не е излязла от Европейския съюз, а някои вече очакват да се реинтегрира
Снимка: Архив Ройтерс
Великобритания още не е излязла от Европейския съюз, а някои вече очакват да се реинтегрира. Макар че договорите предвиждат подобен вариант, той е сложен за прилагане и европейците ще накарат британците да платят скъпо за отделянето си, пише Жан Катремер от в. “Либерасион”.
Ами ако след приключването на Brexit британците дойдат, подобно на буржоата от Кале (през 1347 г. – бел. ред.), в дрехи от груб плат и с въжета на вратовете, за да помолят смирено за повторно присъединяване към ЕС? Никой в европейските столици не се съмнява, че Великобритания наистина ще напусне ЕС на 31 март 2019 г., когато часовникът удари полунощ. Мнозина обаче смятат, че тя ще поиска, когато политическите обстоятелства го позволят, да се върне в европейското семейство – толкова тежки се очаква да бъдат икономическите и дипломатически последици.
Неспособността на правителството на британския премиер Тереза Мей да заеме последователна позиция за преговори и дълбоките разделения на политическата класа около напускането на ЕС, “меко” или “твърдо”, на практика увеличават вероятността да видим това “непокорно дете” на европейската класа да се завърне по-бързо от очакванията. Но не при каквито и да е условия.
“Brexit ще се състои”, предупреждава високопоставен европейски дипломат. “Британците са прекалено ангажирани, за да отстъпят въпреки дебатите отвъд Ламанша”.
“Тези, които биха предложили отказ от Brexit, биха се осъдили на политическа смърт”, добавя представител на комисията, натоварена с преговорите за излизане от ЕС. “Подкрепилите Brexit не могат да се отрекат, макар че всички изпитват съмнения доколко той е добра идея”, анализира Оливие Коста, професор по политически науки в Бордо и в Европейския колеж в Брюж.
“Ще е необходимо политическо сътресение през идните 18 месеца, за да се променят нещата, например нови парламентарни избори, които днес е трудно да си представим”, съгласява се цитираният по-горе дипломат. Което предполага най-малкото “коренна промяна на общественото мнение. Макар че се забелязват промени обаче, те не са достатъчно значими, за да поеме някое правителство риска от ново допитване”, подчертават в Комисията.
“Не трябва да се заблуждаваме”, предупреждават в Брюксел. “Това, за което се говори във Великобритания, не се отнася до завой в политиката, а до съдържанието на преходния период, който ще последва излизането”.
Британска гордост
Всъщност предсрочните парламентарни избори не доведоха до победа на противниците на излизането от ЕС: Лейбъристката партия водеше кампания за “мек” Brexit, т.е. запазване на тесни връзки с ЕС. Либералдемократите, подкрепящи оставането в ЕС, отново показаха, че са в маргинална позиция. А поддръжниците на шотландската независимост от Шотландската национална партия (ШНП) най-вече, които открито се противопоставят на Brexit, понесоха тежки загуби.
“Тереза Мей със сигурност загуби позиции, но беше отхвърлена и нейната стратегия за “твърд Brexit”, т.е. пълно прекъсване на връзките с ЕС”, подчертават в Комисията. “На практика британските избиратели потвърдиха резултатите от референдума на 23 юни 2016 г., но не искат рязко напускане”.
При всички положения, извън политическите и правни аргументи, “има една британска гордост, която изисква да не се отказват от поетия курс, дори ако си дават сметка, че правят глупост”, шегува се дипломат, работещ в Брюксел.
Дори да предположим, че британците може бързо да променят мнението си, не е сигурно, че това ще бъде юридически възможно. Задействането от Лондон на чл. 50 от Договора на ЕС на 29 март без съмнение е неотменимо.
“Въпреки че договорът не казва нищо по въпроса, Върховният съд на Великобритания реши, че връщането назад е невъзможно в унисон с Комисията и с Европейския парламент”, припомня Оливие Коста. И дори ако останалите държави решат с единодушие да прекъснат действието на чл. 50, “ще бъдат поставени условия, защото не може и дума да става да позволим на Лондон да ни лази по нервите, както прави от 40 години насам”, отсича рязко европейски дипломат. “Не може и дума да става Великобритания да се ползва от серия от изключения или от отстъпки в приноса си към бюджета, което ще бъде неприемливо за Обединеното кралство”.
Накратко, откъдето и да се погледне проблема, никой няма интерес Brexit да не се състои. В замяна на това е възможно ново присъединяване след излизането, както предвижда параграф. 5 на чл. 50.
“Колкото повече време минава след референдума от 23 юни 2016 г., толкова по-възможно става евентуално завръщане”, резюмират в Комисията. Естествената еволюция на електоралното тяло ще действа в полза на европейците. 64 на сто от гражданите на възраст над 65 години гласуваха за напускането, а 71 на сто от тези под 25 се обявиха за оставането в ЕС. Както грубо напомни лидерът на либералните демократи Винсънт Кейбъл, “раят очаква мъчениците на Brexit”. “Това е въпрос на друго политическо поколение, на различен електорат”, признават в Комисията.
“Както се казва в чл. 28 на Конституцията от 1793 г., “едно поколение не може да обвърже със своите закони бъдните поколения”, подчертава Оливие Коста. Икономическите последици на Brexit (които се очертава да бъдат болезнени), както и дипломатическите (предвид факта, че Лондон рискува да се приближи към своята изолация, когато е настъпил часът на големите континентални съюзи) ще изиграят важна роля за нова кандидатура.
Без подаръци
На практика има риск проблемът да се появи от страната на ЕС, който няма никакво намерение да помъква отново британската тежест, още повече че еврофобите все още ще са част от пейзажа във Великобритания. “Независимо какво мислят в Лондон, никой няма да има желание да им направи и най-малката отстъпка след Brexit. Изобщо не е сигурно, че по-федералистки настроените страни като Германия или Франция ще приемат нова кандидатура. Необходимо е единодушие на двадесет и седемте”, анализира Оливие Коста.
Великобритания няма вече да може да иска привилегирован статут като този, който беше получила. “Ако след 10 или 15 години ЕС включва два отделни кръга, еврозоната и по-широка общност, обединена около Общия пазар, може би дори статут на асоцииран член, това ще улесни завръщането на Великобритания”, смята европейски дипломат. Ако такова завръщане се състои, то ще е през задната врата. И тя ще отведе в стая, съседна с европейския дом. Brexit или завръщане у дома, Великобритания ще остане трайно отслабена.
/БТА/
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!