Brexit без сделка не е опция за британската автомобилна индустрия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
114

В сектора отчитат спад на вътрешното търсене, но ръст на износа и компаниите обмислят да напуснат Острова, ако преговорите между Лондон и Брюксел се провалят
Снимка: Архив Ройтерс

Твърд Brexit не е вариант за британската автомобилна индустрия, защото ще струва скъпо и за производителите, и за потребителите, коментира EurActiv. В сектора са все по-притеснени заради липсата на яснота около начина, по който Великобритания ще излезе от ЕС.

Дотогава остават едва осем месеца, а правителството още търси начин да бъдат запазени икономическите връзки с блока и все повече растат опасенията, че сделка няма да има. Твърд Brexit ще доведе до налагане на мита върху износа на британските автомобили в размер на около 10%.
“Без сделка… просто не е опция. Това сериозно ще навреди на индустрията не само във Великобритания, но и в Европа”, коментират от организацията на производителите и търговците на моторни превозни средства на Острова SMMT.
В автомобилната индустрия на Великобритания са директно и индиректно заети 850 хил. души.

Като цяло представителите на този сектор на британската икономика са окуражени от идеите на премиера Тереза Мей за Brexit. Според тях обаче остават доста въпросителни, сред които разходите за новия начин на работа на митниците.

По данни на индустрията през първите шест месеца на годината производството на автомобили в страната е намаляло с 3,3% на годишна база до 834 хил. автомобила. Този спад е резултат от свитото вътрешно търсене, а в същото време износът се увеличава. През 2017 година 80%, или 1,3 млн., от произведените на Острова коли са били за износ.

Затова и много компании предупреждават, че Brexit без сделка би означавало и те да напуснат Великобритания.

Една от тях е Jaguar. В началото на юли най-големият автомобилен производител в страната коментира, че излизане от ЕС без сделка ще ѝ коства 1,2 млрд. паунда годишно и ще се нуждае от сериозна причина, за да продължи да инвестира във Великобритания.

Ако автомобилните производители действително изпълнят заканите си, Лондон ще има проблем. Производството на моторни превозни средства държи дял от 1/10 от промишлеността в страната и това ще бъде една от големите индустрии, които ще напуснат страната.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!