Брекзит може да застраши сигурността на другите от ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
242

Оттеглянето на Великобритания от ЕС може да постави под заплаха сигурността на страните от съюза, ако те загубят достъпа до британска разузнавателна информация.
Това мнение на бивш началник на отдела за борба с тероризма на Скотланд ярд цитират Асошиейтед прес и БТА.

В доклад на тема сигурност, публикуван днес, Ричард Уолтън посочва, че Брекзит “представлява риск за сигурността” на останалите страни от ЕС.

Той добавя, че “що се отнася до сигурността и борбата с тероризма”, членството на Великобритания “е по-изгодно за ЕС”, отколкото за самата нея.

Британците гласуваха на референдум през 2016 г. да напуснат 28-членния съюз, но детайлите на раздялата все още не са договорени.

Уолтън заявява, че Брекзит няма да има особени последици – “ако изобщо има такива” – за националната сигурност на Великобритания или за нейните способности за борба с тероризма.

Двудневни обсъждания за Брекзит започват днес в горната камара на британския парламент, предадоха ДПА и БТА. А от 27 февруари могат да се предлагат изменения на законопроекта.

Процесът може да забави плановете на правителството за начало на преговори за излизане от Европейския съюз.

Очаква се Камарата на лордовете да се опита да прикрепи условия към законопроекта, който трябва да бъде приет, за да може министър-председателката на Великобритания Тереза Мей да започне преговори с ЕС.

Законопроектът вече е одобрен от Камарата на общините, където Консервативната партия на Мей има мнозинство, а на лейбъристите беше наредено да гласуват за приемането му.

dnes.dir.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!