Брекзит е довел до недостиг на 330 хил. работници във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
192

Брекзит доведе до недостиг от 330 хил. работници в Обединеното кралство, предимно в сферата на нискоквалифицирания труд, установи доклад на водещи изследователи, цитиран от “Гардиън”.

Излизането от ЕС през 2020 г. доведе до увеличаване на имиграцията от страни извън ЕС, но не достатъчно, за да компенсира загубата на работници от съседните страни, според съвместните констатации на мозъчните тръстове “Център за европейска реформа” (CER) и “Великобритания в променяща се Европа”.

Техните изчисления взимат под внимание скорошни данни на Службата за национална статистика (ONS), които показват общо намаление на нетната имиграция с 540 хил. до юни 2022 г.

За да оцени въздействието на Брекзит, докладът също така използва годишното проучване за населението на ONS, така че да изготви модел как би изглеждала работната сила в Обединеното кралство, ако свободата на движение не беше прекратена и британските имиграционни закони бяха останали същите.

Точковата имиграционна система след Брекзит е затруднила хората без квалификация да се преместят във Великобритания, за да работят. Тази система влезе в сила през януари 2021 г. и до юни 2022 г. е отчетен недостиг от 460 хил. работници от ЕС, сочи проучването.

Пристигането на 130 хил. работници от държави извън ЕС смекчи удара, но не запълни празнината, оставяйки “голям недостиг” в шест ключови сектора.

Транспортът и складовата дейност са били най-тежко засегнати със загуба на 128 хил. работници от ЕС, или 8% от общата заетост в този сектор.

В търговията на едро и дребно спадът възлиза на 3%, или 103 хил. работници от ЕС, докато в сектора на хотелиерството, ресторантьорството и хранително-вкусовата промишленост той е 4%, или 67 хил. души.

При производството и строителството намалението е с по 2% и има спад с 32 хил. работници от ЕС в областта на администрацията и дейностите по поддръжка.

В по-квалифицирани сектори като здравеопазване, образование и информационни и комуникационни технологии увеличаването на работниците извън ЕС компенсира загубата на тези от ЕС, се казва в доклада.

Изследването идва няколко месеца след като ключов поддръжник на Брекзит, главният изпълнителен директор на Next лорд Улфсън, призова правителството да преразгледа имиграционните правила, за да привлече отново работници от ЕС.

Миналия месец доклад предупреди, че намаляващата работна сила в Обединеното кралство и нарастващият брой свободни работни места от началото на COVID пандемията излага икономиката на риск от по-слаб растеж и трайно по-висока инфлация.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!