Борисов за скандала около служба „Военна информация“: Кабинетът предлага, президентът подписва указа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
593

Кабинетът предлага, президентът подписва указа.

Министърът е преценил, че това е човекът и го е предложил. Какво е скандално? Това попита министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Здравей, България!“ на Нова Телевизия във връзка със скандала около предложението на Министерски съвет да бъде назначен комодор Валентин Гагашев за директор на служба „Военна информация“ и реакцията на президента Георги Първанов, според когото кандидатурата не е била съгласувана с него и той е научил за решението от медиите.

Президентът и военният министър Аню Ангелов вчера публично си размениха обвинения  по темата нарушена ли е процедурата при определянето на новия шеф на службата.

По думите на Борисов сега президентът трябва да реши дали да подпише указа. „Ние предлагаме и ние сме предложили. Ние нали предлагаме? Ние не сме деловодители“, заяви премиерът по повод вчерашните думи на държавния глава, че „като върховен главнокомандващ назначава, а не преподписва решението на кабинета като деловодител“.

Борисов сподели впечатлението си, че президентът непрекъснато обсъжда неговите министри, докато той не се занимава с президентските съветници.

Премиерът обяви, че очаква похвала от президента и върховен главнокомандващ за осигуряването на средства за военното министерство , с които да бъдат покрити нередности на предишното правителство.

„Президентът като е казал „а“, да каже и „б“. Да каже: браво на Бойко, браво на правителството, че тези, които лъжеха военни, че бяха взели на вересия техника военна, сега те платиха и фрегати и самолети, вертолети в условията на криза. Президентът ни напомня, че е върховен главнокомандващ и сега като върховен главнокомандващ би трябвало да похвали правителството, че отделихме 270 милиона лева да платим вересиите пак на предишното правителство. Ние приемаме, че той има право на своята позиция, в същото време той да ни каже защо 2009 година в началото са изтеглени всичките пари от военния бюджет на военно министерство“, заяви Борисов.

По-рано тази седмица правителството преведе над 256 млн. лева на МО да покрие дълговете по големите договори за модернизация на Българската армия за предишен период. Средствата са били отпуснати, но предишното ръководство на МО ги е пренасочило в други посоки. „Опукани са тогава от военния министър още преди ние да дойдем на власт. Сегашното правителство вчера дава 264 милиона за нещо, което те просто са трябвали да си платят“, разясни Борисов.

В четвъртък напрежението около избора на нов директор на Служба „Военна информация“ към МО ескалира, като президентът сравни военния министър Аню Ангелов с Румяна Желева, обвини го в непознаване на основния закон и, че е подвел правителството. До скандала се стигна, след като Първанов не прие първото предложение на Ангелов за шеф на службата и забави отговора си по второто. Ангелов не изчака становището на Първанов и Министерският съвет директно му предложи да подпише указ за назначаването и повишаването в длъжност на комодор Валентин Гагашев.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!