Борисов разговаря с Бил Клинтън за партньорство

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
5871

Бившият американски президент Бил Клинтън заяви днес, че икономическият застой и неотдавнашните природни бедствия са изложили на опасност милиони хора в света, предаде Асошиейтед прес.

Бившият президент направи това изявление в Ню Йорк на първия ден от годишната среща на фондацията “Глобалната инициатива на Клинтън”.
“Глобалната инициатива на Клинтън” шеста поредна година обединява бизнес лидери и филантропи, които се ангажират с финансова подкрепа за борба срещу бедността и болестите.

Българският премиер Бойко Борисов присъства в първия ден на форума и има 15-минутен разговор с Бил Клинтън за Балканите и Близкия изток.
Министърът на външните работи Николай Младенов, който заедно с премиера Бойко Борисов участва в срещата на фондацията на Бил Клинтън, съобщи, че сред участниците са били около 1000 делегати, сред които бившият президент Петър Стоянов, бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, както и президентът на Босна и Херцеговина Харис Силайджич, с когото Бойко Борисов е имал кратка среща.

Клинтън е споделил с Борисов идеи за партньорство на България с организацията. Такова партньорство е възможно по линия на програмата за чуждестранна помощ, по която страната следва да приеме постановление на Министерски съвет в близките седмици. Макар и със скромни средства България има ангажимент към ЕС за участие в програмата. В същото време Глобалната инициатива на Бил Клинтън разполага с огромни ресурси – до този момент са набрани 60 милиарда долара за различни програми по цял свят.

На годишната среща на фондацията днес Клинтън заяви, че земетресението в Хаити тази година и наводненията в Пакистан са показали, че правителствата трябва да бъдат по-добре подготвени. По думите му природните бедствия се случват по-често отчасти заради ефекта от климатичните промени. Бившият президент обяви нови проекти в помощ на Пакистан, Хаити и крайбрежието на Луизиана, което все още се възстановява от петролния разлив и последиците от урагана Катрина преди пет години.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!