Борисов: От 2013 г. няма да сме най-бедните в Европа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
715

В момента страната върви по правилния път на развитие и така трябва да продължава. От 2013 година България вече няма да бъде най-бедната страна в Европа. Това заяви в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов.

Държавата ни е постигнала най-добрите нива по отношение на конкурентоспособността и може реално да се очакват вдигане на доходите на българите – заплати и пенсии, допълни той пред журналисти, цитиран от БГНЕС.

Вчера стана ясно, че България прави сериозен скок по отношение на конкурентоспособността – придвижва се от 74-то до 62-ро място в годишната класация за конкурентоспособност на Световния икономически форум.

“Във финансите сме с 15 пункта напред, в инфраструктурата 11, като в тези сметки не влизат нито метрото, нито новите отсечки на АМ „Тракия”. Много държави от региона вече изостанаха от нас. Например една Румъния е с 20 места след нас по отношение на инфраструктурно развитие и е усвоила 4 пъти по-малко пари от Европа”, добави Борисов.

“Всички тези изчисления за ужас на опозицията показват, че пътят е правилен и за 1-2 години никой не може да вдигне приходите и икономиката, освен в светлите комунистически лъжи. Във втория ни мандат България ще отиде много по-напред”, обеща той.

Борисов приветства проверките на Европейската комисия на договорите с Русия за газа (преди два дни започна разследване на “Газпром” – б.р.). Той подчерта, че Брюксел води много наказателни процедури с големи фирми в Европа и на нас това ни помага, предаде “Фокус”.
„Има много стари договори, които по безобразен начин са ги подписвали Овчаров и компании. Сега когато имаме по-мощен гръб в преговорите, това ще е по-добре за нас”, коментира премиерът.

Той смята, че по този начин ще се избегнат всякакви монополи и обяви, че най- справедливо ще е Европейският съюз да направи своя фирма на Европа, която да купува директно газа от Русия и да го разпределя на всички страни. По думите му много държави сега са си направили по-евтини договори с Русия и цената не е конкурентна.

“Позицията на Европа по темата за природния газ е различна, различна е за отделните държави”, каза още Борисов. „Нашата прагматична позиция е “Набуко”, интерконекторните връзки, за да може да си докараме газ и от Азербайджан, когато станат готови. Най-голямата диверсификация това си е нашият газ, който ще излезе и на други места, не само в „Хан Аспарух” (находището на газ в Черно море – б.р.). Затова в преговорите България настоява за краткосрочни договори”, добави той.

Според него дори те да са по-скъпи в момента, след време ще излязат по-изгодни. Премиерът смята, че няма да е изгодно да се подпишат договори за 20-30 години, а през това време технологиите да напреднат. Той даде за пример шистовия газ и това колко напредват в момента в Америка.
“След 10 години може да има технологии, при които да няма никакъв риск”, заяви Бойко Борисов.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!