Борис Джонсън затегна мерките срещу COVID-19, армията също се включва в борбата с пандемията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
3135

gettyimages
Новите ограничения във връзка с разпространението на Covid-19 във Великобритания могат да останат в сила за шест месеца, ако ситуацията с пандемията не се подобри.
Това заяви премиерът Борис Джонсън в Камарата на общините във вторник, съобщава Dailymail. Премиерът потвърди, че кръчмите, баровете и другите заведения в Англия ще трябва да затварят в 22:00 часа от четвъртък, тъй като британското правителство налага нови ограничителни мерки, за да се опита да спре увеличението на новите случаи. Джонсън заяви, че полицията вече ще има “опцията да използва военна подкрепа, когато е необходима”, тъй като глобите за нарушаване на правилото за събиране до шест човека ще бъдат удвоени до 200 британски лири.

Глобата за неносене на маска също става 200 лири. Разширява се носенето на маски, което сега ще включва всички магазини и такситата. Остава в сила правилото да не се събират повече от 6 души на едно място, като се премахват изключенията, като например при спортни занимания на открито. Намалява се броят на гостите за сватба от 30 на 15. Планираното допускане на хора по стадионите от 1 октомври, както и събирания в конферентни центрове, се отлага. Правителството вече обяви по-строги глоби за нарушителите на правилата за самоизолация, до 10 000 британски лири (10 909 евро) за най-тежките нарушители.

Джонсън заяви пред депутатите, че втората вълна от пандемия е съвсем реална и сега е моментът за действия. На фона на очакванията, че може да се стигне до втора общонационална карантина той заяви: “Искам да подчертая, че това в никакъв случай не означава връщане към пълната карантина от март. Не инструктираме хората да останат по домовете си. Училищата и университетите остават отворени”. Премиерът заяви, че отново се призовават хората да работят от вкъщи, там където това е възможно.

Новите мерки идват ден след като главните медицински и научни съветници предупредиха за разпространението на вируса във всички части на Великобритания. Очаква се подобен ход за Шотландия да бъде обявен от първия министър Никола Стърджън. Допълнителни ограничения се публикуват и за Уелс и Северна Ирландия. Няколко области във Великобритания вече са под локално блокиране.

Актуализацията на Джонсън в парламента относно ситуацията с коронавируса във вторник идва след срещи на неговия кабинет и правителствената кризисна комисия COBRA. Той също така ще направи телевизионно обръщение към нацията във вторник вечерта за усилията за борба с вируса. В отговор на съобщението си в парламента опозиционният лидер сър Кийр Стармър заяви, че лейбъристите подкрепят новите мерки.

В телевизионно изявление в понеделник, научният съветник на Обединеното кралство сър Патрик Валанс заяви, че „случаите се удвояват приблизително на всеки седем дни“, може да има 50 000 нови случая на ден до средата на октомври, ако увеличението продължи да не намалява. Великобритания има най-голям брой починали в Европа в хода пандемията с над 41 800 смъртни случая, сочат данните на Университета Джонс Хопкинс. Отчетените в понеделник 4300 нови инфекции достигнаха ниво, невиждано от началото на май. Най-големият дневен брой нови инфекции във Великобритания достигна своя връх при 6 199 случая на 5 април.
novini.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!