Борис Джонсън: Западните лидери допуснаха ужасна грешка през 2014 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
143

Според него западните лидери са допуснали “ужасна грешка”, като не са реагирали достатъчно адекватно на анексията на Крим през 2014 г.

Британският премиер Борис Джонсън призова западните страни да сложат край на “пристрастеността” си към руските изкопаеми горива, предаде Франс прес.

Джонсън отправи този призив малко преди визита в Саудитска Арабия, в рамките на която той ще се опита да постигне договорености, които да доведат до стабилизиране на цените на енергията за британските компании.

В статия във в. “Дейли телеграф” премиерът пише, че западните лидери са допуснали “ужасна грешка”, като не са реагирали достатъчно адекватно на анексията на Крим през 2014 г. и са позволили страните им да станат по-зависими от руския газ и петрол.

“Когато в крайна сметка започна войната си в Украйна, той знаеше, че светът доста ще се затрудни да го накаже. Той знаеше, че е създал зависимост”, отбелязва Джонсън.

“Светът не може да бъде подложен на този неспирен шантаж”, подчертава британският премиер в статията си и призовава незабавно да бъде сложен край на зависимостта.

Съединените щати и Обединеното кралство решиха да спрат вноса на руски газ и петрол, а Европейският съюз, който е доста по-зависим, възнамерява тази година да ограничи вноса на газ от Москва с две трети.

Борис Джонсън пише в статията си, че Русия на Владимир Путин “на практика не произвежда нищо друго, което останалият свят да иска да купува”.

“Ако светът успее да сложи край на зависимостта си от руския петрол и газ, ще можем да спрем парите на Путин, да унищожим стратегията му”, твърди Джонсън.

Източник: БТА
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!