Борис Джонсън: Няма да подам оставка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
355

Британският премиер продължава да държи на думата си за напускане на ЕС на 31 октомври

Снимка: Ройтерс

Британският премиери Борис Джонсън заяви днес, че няма да подаде оставка, за да не се налага да удължава срока за Brexit, който е в края на октомври, предаде Ройтерс и БТА.
Джонсън е обещал да изведе Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС) – със или без сделка, независимо, че парламентът гласува закон, изискващ от него да поиска отлагане на срока за напускане на съюза, ако законодателите не са одобрили евентуално споразумение.

В интервю за BBC, запитан дали ще подаде оставка, за да не се налага да иска отлагане, Джонсън каза: „Не. Поех задачата да ръководя партията и страната си в трудни времена и ще продължа да го правя. Убеден съм, че това е моя отговорност“.

В отговор на въпрос дали въпреки приетия закон остава възможността от твърд Brexit, тоест без споразумение с ЕС, Джонсън заяви , че това е възможно. „Да, можем да го направим“, каза той, предаде ТАСС.

По-рано тази седмица британските депутати отхвърлиха искането на правителството за прекъсване на работата на парламента за една седмица, за да може управляващата Консервативна партия да проведе своята годишна конференция.

Вотът беше предшестван от становището на Върховния съд на Великобритания, който обяви за незаконно решението на Борис Джонсън за спиране на работата на парламента за пет седмици до 14 октомври.

Очаква се Конференцията на торите, която стартира днес, да приключи в сряда. Пазарните анализатори ще следят отблизо случващото се, тъй като съществува голяма вероятност паундът да отрази в ценово измерение евентуалните промени в политиката на кабинета, който могат да настъпят.

По статията работи: Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!