Болното здравеопазване на Великобритания: Стачка на лекари и хаос в системата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
153

Здравната система на Великобритания преживява тежка криза, която се изостри до крайност с настоящата шестдневна стачка на лекарите. Те настояват за 35% увеличение на заплатите, което правителството смята за неприемливо. Това е най-дългата стачка в историята на медицината в страната, отбелязва АРД.

Зимата традиционно е най-тежкият период за болниците, като към хронично болните се добавят и пациенти с инфекциозни заболявания като грип и COVID-19. Според медицинския директор на NHS, Стивън Поуис, стачката ще доведе до отмяна на хиляди прегледи и терапии, което ще увеличи вече огромните списъци на чакащите пациенти.

Пациентски организации изразяват сериозни опасения, че хора със спешни здравни проблеми, включително ракови болни и пациенти с проблеми в зрението, ще бъдат изложени на риск поради забавяне на необходимата помощ, съобщава “Гардиън”.

Здравеопазването във Великобритания е в дългосрочна криза, с недостиг на средства и персонал, и постоянно нарастващи списъци на чакащите. Британската медицинска асоциация настоява за увеличение на заплатите, което според тях ще възстанови доходите на нивата от 2008 година. Правителството обаче смята, че исканията са прекалени и че стачките само ще влошат ситуацията в NHS.

Много пациенти изразяват съчувствие към стачкуващите лекари. Проучване на “Пъблик полиси рисърч” показва, че дефицитите в системата са толкова големи, че ще са необходими 10 години за тяхното компенсиране. Половината от анкетираните британци са готови да плащат по-високи данъци за преодоляване на дефицитите в публичния сектор, включително здравеопазването.

Въпреки призивите на министърката на здравеопазването Виктория Аткинс за възобновяване на преговорите, досега те остават без резултат. Правителството изразява загриженост, че стачките могат да имат още по-голямо въздействие на здравната система.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!