Бойците на Пригожин спират “похода” на 200 км от Москва

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
137

От Президентството на Беларус обявиха, че Лукашенко е преговарял с основателя на ЧВК “Вагнер”, но не се уточнява какво са се разбрали

Снимка: Bloomberg LP

Основателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви в официално аудио съобщение, че колоната от „похода“ му към Москва е спряла на 200 км от града. Той посочва в съобщението си, че е „настъпил моментът, в който може да се лее кръв“, заради което колоните на неговата армия се разгръщат и се връщат в полевите лагери по план.

По-рано Президентството на Беларус обяви, че беларуският президент Александър Лукашенко се е договорил с Пригожин бойците на „Вагнер“ да не влизат в Москва, за да не се излага на риск гражданското население.

Нито от властта в Беларус, нито Пригожин казват повече за постигнатите договорки. За Лукашенко не е сигурно къде се намира, след като по-рано през деня се разпространи информация – все още непотвърдена, че той и семейството му са отлетели от Минск за Турция.

По-рано информационният сайт „Медуза“ съобщи, че и президентът на Русия Владимир Путин е преговарял с Евгений Пригожин, но не се е стигнало до резултати от разговорите.

Според съобщението на беларуското Президентство Лукашенко и Пригожин са се споразумели да не се допуска „кърваво клане“ на територията на Русия. Основателят на „Вагнер“ се е съгласил „да предприеме стъпки за деескалация на напрежението“.

От Беларус допълват, че има изготвен „изгоден и приемлив вариант“ с гаранции за сигурност на бойците от частната армия.

Според публикация на РИА Новости Лукашенко е информирал Путин за резултатите от преговорите с Пригожин. Според “Комерсант” Путин е благодарил на Лукашенко.

По-рано през деня Путин подписа закон, с който разрешава всеки, който не се подчини на въведеното на места военно положение с оглед на провеждаща се „антитерористична операция“, да бъде задържан за 30 дни, съобщава РИА Новости. В Москва на ключови места беше разположена военна техника в очакване на колоната от бойци на частната армия.

Бунтът на Пригожин и обявеният от него „поход“ към Москва изглежда изненада световните лидери. Армията на Пригожин обяви късно снощи, че контролира Ростов на Дон, а рано тази сутрин премина и през Воронеж.

Междувременно от “Вагнер” обявиха, че започват подготовка за оттегляне от Ростов на Дон. Пригожин е наредил на бойците да се връщат в Украйна.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!