БНБ: Лихвите ще падат, ама не съвсем

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
588

Има значителна несигурност за посоката на лихвите по кредитите през следващите месеци.

Това се казва в редовния тримесечен бюлетин на БНБ „Икономически преглед“. Въпреки обаче че ситуацията на междубанковия пазар е по-благоприятна, ликвидността на банките е висока и лихвите по депозитите падат, тези фактори не оказват въздействие за чувствително намаляване на лихвите по кредитите, посочва централната банка.

Според нея това е така, защото междубанковият пазар има само спомагателна роля в управлението на ликвидността на банките – около 97% от разменяните пари там са овърнайт и едномесечни депозити. Така към момента не може да се очаква, че промените на този пазар ще имат съществено влияние за спадането на лихвите по заемите.

Освен това като спирачка за по-ниски лихви действа и увеличението на провизиите. В крайна сметка от централната банка предпазливо прогнозират, че „ефектът от понижението на лихвените проценти по депозитите вероятно ще се пренася постепенно върху тези по кредитите през втората половина на годината“.

Оттам прогнозират още, че тенденцията към плавно понижение на лихвите по срочните депозити ще продължи и през второто полугодие на 2010 г. Низходящият тренд при тях започна от началото на 2010 г. Най-съществено е понижението при левовите депозити, като към края на юни 2010 г. лихвите по срочните депозити за граждани са паднали до нивата от есента на 2008 г. преди развихрилата се депозитна война – средната лихва в левове е 6%, а в евро 5%.

БНБ прогнозира, че кредитната активност ще остане слаба и през втората половина на годината, като темпът на растеж ще се стабилизира относително на нива, близки до тези от първото полугодие. Все пак според БНБ в началото на второто тримесечие на тази година са се появили положителни тенденции на възстановяване на отделни отрасли от икономиката.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!