Бивш ТЕЦ във Варна може да стане музей

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
738

Бившият ТЕЦ "Янко Костов" във Варна може да се превърне в "Музей на науката и индустрията",

съобщи областният управител на Варна Данчо Симеонов, цитиран от “Дарик”. Ако идеята се реализира, на островната зона под Аспаруховия мост, ще се издигне модерна сграда, която ще събере промишлената история на региона.

По думите на Данчо Симеонов, създаването на музей е един от начините за запазване на индустриалното ни наследство, каквито са и директивите на Европа. За целта ще бъде създаден инициативен комитет, а проектът ще бъде финансиран със средства на Областна администрация. “Ще разчитаме се, разбира се, и на помощ от варненския бизнес, каза Симеонов. Откъде ще дойдат парите за построяване на музея – това тепърва ще бъде обсъждано”.

В Музея на индустрията ще намерят място експонати от цяла Варна – машини, поточни линии, пещи, които са се използвали за производство в далечното и не чак толкова далечно минало. Има дори идея да бъде направена възстановка на старите гари в града, както и на старата жп-линия, по която да се движи локомотив от старата железница. Това обаче може да стане факт само ако се впише в Общия устройствен план на града, каза Симеонов.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!