Бил и Мелинда Гейтс инвестират 140 млн. долара в имплант срещу ХИВ вируса

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
198

Чрез подкожния имплант, който се зарежда 2 пъти годишно, Intarcia иска да замени дневния прием на лекарства
Бил и Мелинда Гейтс. Снимка: Архив Ройтерс
Бил и Мелинда Гейтс са известни с инвестициите си в глобални здравни инициативи. Със своята частна фондация Bill & Melinda Gates Foundation сега те ще участват с инвестиция от 140 млн. долара в компания от Бостън, която възнамерява да предотврати инфекциите с вируса на СПИН, предава Wired. Общата сума на инвестиционния рунд е 206 млн. долара.
Intarcia Therapeutics разработва медицински имплант, който ще се поставя подкожно и ще доставя постоянен поток от анти-ХИВ лекарства под формата на 6- или 12-месечни партиди. Това ще освободи ХИВ-позитивните от задължението да помнят, че трябва да вземат лекарствата си всеки ден. Имплантът ще се презарежда веднъж или два пъти годишно.
Този тип лечение се нарича Pre-exposure prophylaxis“ (PrEP), а тези, които приемат всеки ден лекарството, намаляват риска от инфекция с 90%, показват данни на американския център за контрол и превенция на болестите.
Чрез ползването на импланта Intarcia иска да замени дневния прием на лекарства. Малкият съд ще трябва да се заменя до два пъти годишно. Все пак изобретателите работят и над по-дълъг срок, така че имплантът да може да заменя само веднъж годишно. Методът се е използвал за първи път в Субсахарска Африка, където вирусът на ХИВ е особено разпространен и рискът от инфекция е висок.
Освен това има и вариант този имплант да се използва при пациенти, болни от диабет тип 2. Intarcia Therapeutics вече вкара в американските регулаторни органи документите за комерсиално използване на импланта през ноември, така че той може да влезе в употреба сравнително скоро. Засега обаче не е известна цената, срещу която болните от СПИН ще могат да използват новото средство.
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!