„Бг мами в Англия“ – толкова простотия само в една Фейсбук група

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
9332

Емил Русанов

Днес имам малко свободно време и ще напиша нещо за българите във Великобритания и то не за всички, а за определена група от тях, която не е малка и е виновна за лошото ми настроение от два дни.

Аз работя с българи откакто съм дошъл на Острова (2001). Издавам български вестник –„Будилникъ“ и организирам много събития за българите тук под марката „ Будилник парти“.

Отдавна познат ми е манталитетът на повечето нашенци във Великобритания и съм се сблъсквал с какво ли не за последните петнадесет години.

Поводът да пиша това е, че бях шокиран от това как български майки  се подиграват и подлагат на кибер тормоз във Фейсбук децата на други майки-българки, които също живеят на Острова.

От многото Фейсбук групи за българи във Великобритания от край време се отличава една „Бг мами в  Англия“, в която не един или двама българи бяха обиждани и унижавани по различни причини. Групата е съставена от 15 хиляди души, повечето български майки, живеещи на Острова. В тази група простотията и ниското ниво са най-ярко изразени и често са поводи за смях и дори съжаление, защото това са майки, които възпитават деца – българчета в чужбина. Разбира се има и изключения, но тези изключения често биват премахвани  поради опит да се противопоставят на простотията, с която са  заобиколени в групата, други просто си мълчат и гледат сеир.

До тук всичко е ясно, българи в чужбина, майки – отчаяни домакини, депресирани от сивотата на скучното си ежедневие, хранещи се емоционално с дразги, интриги и други разнообразяващи ежедневието им простотийки в социалната мрежа. Българският психолог Кремена Станилов е описала това състояние като „синдром на фейсбук“. При него хората страдат от това, че другите качват снимки от екскурзии и хубави преживявания, и имат чувство, че другите си изкарват по-добре от тях самите. Този синдром е провокиран от недобрата връзка със себе си и реалността, която има един човек. Спираме дотук с психопортрета на един средностатистически член на “Бг мами в Англия“, защото не това е целта на писанието ми, а и не съм специалист, просто лично мнение.

Какво се случи?

Няколко момичета бяха публично обругани в социалната мрежа, по точно в групата „Бг мами в Англия“ – нищо ново – поредното забавление на скучаещите „мами“, както те сами наричат себе си. Причината е, че момичетата бяха дръзнали да участват в конкурс за най-красива българка на Острова без да отговарят на критериите на „Бг мами в Англия“. Това наистина се оказа голям проблем. Обидите бяха насочени към победителката – 22-годишната Катрин и към второто място – 15-годишната Петя. Отначало коментари и подигравки, преминаха към директен тормоз към самите момичета, които също се включиха в дебата и опитаха да се защитят, от жени на годините на майките им, които също са майки! Майката на 15-годишната Петя, вече бивш член на „Бг мами в Англия“ помоли останалите „мами“ да спрат публично да тормозят детето и, което се е разстроило от лошите думи и е плакала до три през нощта. Това не трогна „мамите“, нито администраторите, които също се включиха към тормоза. Няколко дами с явно по-висок коефициент на интелигентност се опитаха да спрат този фарс, което им донесе нападки и критики от основната група „активисти“. Тормозът бе насочен и към майката на Петя, към сестра и и към всеки, които се опитваше да ги убеди, че е лошо да подлагаш на публичен тормоз една 15-годишна тийнейджърка. Повечето хора от собствен опит и от обща култура знаят колко раними са децата в тази възраст, но за „мамите“ щом Петя е можела да се показва по бански на конкурса, значи ще трябва и да търпи публични обиди и тормоз от връстници на майка си, майки на нейни приятели и приятелки! Колко жалко!

“Добрите хора не се нуждаят от закони, за да се държат правилно, а лошите винаги ще намерят как да ги заобиколят.” Платон

Искам само да вметна, че не е престъпление на 15 години да участваш в конкурс за красота, придружена от майка си и с нейно съгласие. Престъпление е обаче всякаква форма на тормоз, особено публичен и особено към тийнейджъри, защото самоубийствата в тази крехка възраст са плашещо често явление във Великобритания. Но какво от това, гаврата не е към тяхното дете, а към детето на друга майка – пука им. Важното е да има интрига и да е интересно. Едната от администраторките вместо да изтрие темата публикува задника си на плажа, за да покаже колко е секси след две раждания. Няколко стотин коментара в групата – два дни мега забавление за превъзбудените „мами“. Не им пожелавам да им се върне, но живота е такъв – всичко се връща! Сигурен съм, че Петя и Катрин ще преживеят тормоза. По-тежко е за родителите им, роднините им и приятелите им, но времето е способно да излекува всичко освен простотията – тя е нелечимо заболяване. Фактите го показаха и доказаха. Простият човек независимо къде се намира, независимо на колко е години и на какъв етап от живота си е си остава прост.

Простотията е като смъртта: мъртвият не осъзнава, че е мъртъв, но другите страдат от това.

Изводът

Припомних си отново каква е причината да съм в чужбина и защо в България не е розово. Всичко започва с нас и свършва с нас!

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!