Безработицата във Великобритания остава на най-ниското си ниво от 1975 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
283

Броят на заетите в Обединеното кралство се увеличава със 179 хил. души в периода ноември-януари
Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на труда във Великобритания продължава с впечатляващите си резултати през трите месеца до февруари, тъй като нивото на заетост се отчита ръст, а размерът на заплатите значително надминава нивото на инфлацията, съобщава Bloomberg.
Броят на заетите се е увеличил със 179 хил. до рекордно високо ниво, запазвайки нивото на безработица при 3,9% – най-ниското от 1975 г., посочват от британското Национално статистическо бюро.

Растежът в заетостта се дължи главно на високия брой жени, постъпили на работа – над 140 хил.

Основната работна заплата се повишава с 3,4 на сто спрямо година по-рано, доближавайки 11-годишен връх.

Данните помагат да се обясни устойчивостта на потребителските разходи, чието ниво запазва растежа на икономиката, тъй като компаниите намаляват инвестициите на фона на продължаващия застой на Brexit.

Стегнатите условия на пазара на труда предизвикват тревога у Английската централна банка, но продължаващата несигурност около Brexit се очаква да накара банкерите да повишат в скоро време основните лихви.

Според Дан Хенсън от Bloomberg пазарът на труда продължава да показва добра жизненост на фона на последните данни и въпреки множеството въпросителни около излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Той очаква нивото на безработица да се запази непроменено през годината.

Броят на лицата, класифицирани като „неактивни“, които нито работят, нито търсят работа, намалява допълнително през разглеждания период, благодарения на повечето жени, които се присъединяват към пазара.

Ръстът на заплатите, в това число и бонусите, запазва своя темп на растеж от 3,5 на сто, който е най-бързия от 2008 г. насам.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!