Берлускони – 40 години съюзник на Коза ностра

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
387

Силвио Берлускони е вече почти 40 години

верен съюзник на мафията, констатираха вчера под една или друга форма медиите на Апенините. Особено злъчен към експремиера бе недолюбващият го всекидневник „Ил фато куотидиано”, който посвети на заиграването му с Коза ностра цели две страници. От тях и от публикациите в „Кориере дела сера”, „Република” и „Стампа” се разбира, че бившият министър-председател на Италия и лидер на десницата си плащал редовно, за да бъде закрилян от мощната организирана престъпност на о. Сицилия.Медиите орезилиха за пореден път Берлускони въз основа на публикуваните от Апелативния съд в Палермо мотиви към наказанието от 7 години затвор на сенатора Марчело дел Урти. Той е сицилианец, смятан е за най-близкия приятел и съратник на експремиера още от студентските им години, а присъдата му бе наложена за съучастие в престъпно сдружение от мафиотски тип. И в мотивите към нея магистратите са написали черно на бяло, че през 1974 г. Дел Урти организира среща на Берлускони с тогавашните върховни босове на Коза ностра Стефано Бонтада, Мимо Терези, Франческо ди Карло и Гаетано Чина.

Те разговарят в офиса в Милано на прохождащия в бизнеса предприемач и сключват „желязно споразумение” хора на мафията да закрилят него и семейството му срещу редовно плащане на голяма сума пари. Освен това Коза ностра поема ангажимента да подпомага стопанските инициативи на Берлускони в Сицилия, като например случилото се по-късно строителство на антени и ретранслатори за неговите тв канали.

В същото време легендарните мафиоти Бонтада, Терези, Ди Карло и Чина изпращат свой „посланик” в имението на експремиера край Милано. Казвал се Виторио Мангано, бил назначен за коняр, но всъщност следял за стриктното изпълнение на „желязното споразумение” между сицилианците и тв магната – бъдещия министър-председател.

СПИРА ПОДКРЕПАТА ЗА КАБИНЕТА НА ЛЕТА

Контролираните от фамилията Берлускони телевизии и вестници веднага нарочиха мотивите на апелативния съд в Палермо за поредната злостна клевета срещу експремиера на ненавиждащите го магистрати от столицата на Сицилия и цяла Италия. Самият той обаче не реагира пряко, а само косвено, давайки да се разбере, че това е поредната атака срещу него точно в момента, когато позициите на правителството на Италия са сериозно разклатени. И според запознати Берлускони дори бил подготвил за неделя вечер тв обръщение, с което щял да обяви прекратяването на подкрепата си на кабинета на Енрико Лета и да поиска незабавното произвеждане на предсрочни избори. На тях възнамерявал да се кандидатира за премиер от името на десницата и чрез получения имунитет да реши всичките си проблеми с правосъдието.

Румен МИХАЙЛОВ, кореспондент на “Монитор” в Италия
blitz.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!