Барние: Договорът за Brexit e почти готов

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
338

Според главния преговарящ на ЕС за Brexit текстовете са готови да бъдат представени пред британския кабинет във вторник
Снимка: Архив Ройтерс

Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви, че основните елементи от споразумението за излизане на Великобритания от съюза са готови да бъдат представени пред британския кабинет във вторник, съобщава Financial Times, позовавайки се на запознати с обсъжданията дипломати.

След снощните преговори, продължили до почти 3 часа сутринта, Барние е заявил пред министрите от оставащите 27 страните членки на ЕС, че „параметрите на възможно споразумение са до голяма степен дефинирани“, но все още изискват политическо одобрение.

Макар да е заявил, че обсъжданията с Лондон ще продължат, частните коментари на Барние предизвикаха очаквания в някои столици, че пробив по сделката може да се достигне още тази седмица. Дипломатите подчертават, че всичко ще зависи от това дали Тереза Мей ще може да получи подкрепата на кабинета си.

„Дори през уикенда [преговарящите] работиха неуморно, за да постигнат споразумение“, е казал Барние пред министрите. „Към този момент това споразумение още не е сключено. Както във всички преговори, последната стъпка винаги е най-трудната“.

Той обаче е добавил: „На база нашите общи усилия параметрите на възможно споразумение са до голяма степен дефинирани. От британска страна кабинетът ще се срещне утре [вторник], за да разгледа тези параметри. Намираме се в изключително чувствителен момент. Най-малкият публичен коментар от моя страна може да бъде ползван от тези, които искат преговорите да се провалят“.

Преговарящите се борят през последните дни по текстовете, свързани с митническото споразумение между Лондон и Брюксел, което ще премахне всяка нужда от твърда граница в Ирландия след Brexit и ще бъде включено в договора за оттегляне на Великобритания от ЕС.

Малко след публикацията на FT говорител на Тереза Мей заяви, цитиран от Ройтерс, че твърденията на медията следва да бъдат посрещнати със скептицизъм.

Вече казах, че всякакви твърдения от този род е добре да бъдат приемани с известна доза съмнение. В случая бих препоръчал доста голяма доза съмнение, каза говорителят на британския премиер.
По статията работи: Виктория Тошкова

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!