Barclays реже бонусите за инвестиционните банкери?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
24

Британската банка изостава от собствената си средносрочна цел за 10% възвръщаемост в подразделението за инвестиционно банкиране
Снимка: Ройтерс

Британската инвестиционна банка Barclays възнамерява да свие бонусите за инвестиционните си банкери, става ясно от медийна публикация. Финансовата институция от Обединеното кралство съкращава плащанията като част от икономиите на разходи, за да подобри рентабилността в отслабващото инвестиционно подразделение, съобщава Financial Times. От Barclays не коментират темата.
Припомняме, че преди около месец британският кредитор обяви изненадващото оттегляне на ръководителя на отдела за инвестиционно банкиране Тим Тросби – като част от мащабните промени в ръководството. Напускането на Тросби, който е австралиец по произход, трябва да даде възможност на главния изпълнителен директор на Barclays Джес Стали да поеме пряк контрол върху трите отдела – за инвестиционно банкиране, банково дело и корпоративно банкиране, които преди това са били под опеката на Тросби.

Последната глобална инвестиционна банка на Великобритания е изправена пред нарастващ натиск от страна на инвеститора активист Едуард Брамсън, който призовава за разделяне на поделението и за място в Борда на директорите. Той държи 5,5 на сто от акциите на банката чрез Sherborne Investors, което го прави третия по големина на дела акционер. Годишното общо събрание на банката ще се проведе на 2 май.

Barclays изостава от години в областта на инвестиционното банкиране, дори от собствените си претенции. През миналата година дивизията успя да подобри възвръщаемостта си (ROTE) до седем процента, но все още не печели толкова, колкото са капиталовите ѝ разходи и все още е далеч от средносрочната цел за 10% възвръщаемост.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!