Банките се отказват от офисите си в Лондон не само заради коронавируса

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1162

През последните девет години най-големите банки в света са намалили присъствието си в британската столица с близо 560 хил. кв. м

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Гигантите от Wall Street и европейските банки се отказват от засиленото си присъствие в Лондон, съобщава Bloomberg.

Само през идните месеци Barclays може да се откаже от централата на инвестиционното си звено в британската столица, Credit Suisse Group се освобождава от девет етажа с офис площи, а Morgan Stanley прави преглед на цялостното си присъствие в Лондон.

И всички тези ходове бяха планирани преди коронавируса. Сега след съкращаването на хиляди работни места, които вероятно ще последват при очакваната най-тежка рецесия от три века насам, наемателите на стъклени и стоманени кули, извисяващи се в лондонското Сити и Canary Wharf, може да се насочат към още по-голямо изтегляне.

„По-големите банки са по-голям риск за собствениците на имоти“, коментира Роджър Куириджънс, ръководител на европейските имоти в Cohen & Steers, която наблюдава имотни фондове на стойност над 2 млрд. долара. „Лондон е заплашен от рецесия и възможен Brexit без сделка и аз очаквам, че COVID-19 най-вероятно ще ускори тези рискове“, допълва той.

Пандемията дава на банките допълнителен стимул да смалят размерите на сградите си и да запазят ликвидни средства, след като десет години тихомълком се освобождаваха от площи заради изчезването на работни места след финансовата криза. През последните девет години присъствието им в Лондон беше намалено с около 560 хил. кв. м или еквивалента на десетина небостъргача Gherkin („Корнишона“), сочат данни на консултантската компания CBRE.

Съкращаването на работни места се ускори през първото тримесечие, като служителите в 12-те най-големи инвестиционни банки са намалели с 5%, най-резкия спад за този период през последните най-малко шест години, сочат данни на Coalition Development. Той се дължи главно на изпаднали в затруднение европейски кредитори, които вече свиваха размерите си много преди вируса, казва Амрит Шахани, ръководител на изследванията в Coalition.
Шахани прогнозира, че до края на годината банките на Стария континент може да имат с 20% по-малко служители отколкото в началото на 2019 г.

Наред със загубата на работни места банките обмислят самото бъдеще на офиса. Необходимо беше пристигането на смъртоносна пандемия, за да убеди ръководителите, че работата от вкъщи може да бъде както ефективна, така и относително лесна и това даде навременна възможност на индустрията да се впусне в рационализация на разходите.

Банкови ръководители от главния изпълнителен директор на Barclays Джес Стали до Джеймс Горман от Morgan Stanley дори започват да се питат дали корпоративните централи може да се превърнат в отживелица. UBS Group съобщи, че една трета от служителите й може да работят от разстояние постоянно.

За много банки „техният петгодишен план предвиждаше намаляване на офис площите с 20% преди COVID“, казва Мат Оукли, ръководител на изследванията на бизнес имотите в консултантската компания Savills. „Така че това не е свързано с COVID, просто изведнъж те откриха начин да постигнат този план заради заболяването“, допълва той.

Компании в центъра на Лондон се стремят да се освободят от близо 93 хил. кв. м офис площи от началото на блокадата в средата на март, като близо 16 на сто идват от банки, сочат последните данни на Savills. Малко над една трета от предлагането до средата на юни е пряк отговор на вируса.

Ръководителите в имотната индустрия реагират в обичайния си хладен стил. Макар че блокадите в цял свят заплашват стойността на офисите и много наемни плащания ще бъдат пропуснати, те продължават да разчитат, че глобални компании ще се надпреварват за трофейни централи. Индустрията също така залага, че прекараното време вкъщи кара хората да ценят още повече човешкото взаимодействие.

„Недвижимите имоти изискват дългосрочно планиране“, казва Тоби Кортолд, главен изпълнителен директор на компанията Great Portland Estates, която притежава две съседни офис кули в Ситито. „Лондон остава супер важен център в световен план и смятаме, че екстраполирането на краткосрочни проблеми в дългосрочни тенденции е прекалено“, допълва той.

Стаи под наем

След като три години преценява вариантите си Barclays вероятно ще ускори плановете да освободи централата на инвестиционното си банкиране, съобщават запознати източници. Офисите са в Canary Wharf, лъскавия финансов квартал в Лондон, който конкурира Ситито от създаването си в края на 80-те години на миналия век.

Консултантската компания JLL е била наета за преотдаването на площите на Barclays, така че инвестиционните банкери да могат да се преместят в близката корпоративна централа на банката, допълват източниците, пожелали да не разкриват имената си, тъй като подробностите не са публични. Възможният ход не е свързан с COVID-19, уточняват те.
Близката Credit Suisse се стреми да преотдаде до девет етажа в лондонската си база, показва обява на консултантската компания CBRE. Morgan Stanley, чиято централа се намира точно отсреща, е наела Cushman & Wakefield да направи преглед на цялостното й присъствие в Лондон, съобщава запознат източник.

„Някои компании преценяват площите, които са наели или все още не са заели и обмислят дали да преотдадат един или два етажа. Никой не е смятал, че банките ще са основният двигател на отдаването на офис площи през идните пет години“, казва Оукли.

WeWon

Старата гвардия отстъпва площи. През петте години до 2019 банковите и финансовите компании са съставлявали едва 19% от новите договори за наем на офиси в централната част на Лондон, което е спад спрямо 23 на сто през първата половината на десетилетието, сочат данни на Cushman & Wakefield. Подписаните договори от медийни и технологични компании и компании за обслужвани офиси обаче са се увеличили до 41 на сто спрямо 27% през същия период.

Въпреки добре известните си проблеми през последните години компанията за споделени офиси WeWork се превърна във водещ наемател на офиси от частния сектор в центъра на Лондон. Същевременно Ситито, на около пет километра западно от Canary Wharf, основният финансов квартал губи статута си като средище на банкерите.

Deutsche Bank, която заемаше около десет сгради основно в Ситито през последните години, ще напусне повечето имоти. Германският кредитор ще се премести в нов комплекс на Land Securities след завършването му през 2021 г. Миналата година банката обяви стратегия да се освободи от нежелани активи на стойност стотици милиарди долара и да съкрати 18 хил. работни места.
Както Nomura, така и HSBC Holdings преотдават площи в сгради на отсрещните брегове на река Темза, която граничи със Ситито, съобщават запознати източници. HSBC, която е най-голямата банка в Европа, обяви миналия месец, че съживява план за намаляването на 35 хил. работни места, след като вирусът я принуди да отложи дългоочаквана реформа.

Тъй като повечето банкери в Лондон все още работят от вкъщи, не е ясно колко точно площи ще са необходими в централните офиси.

„Все още не знаем това. Но съм сигурен, че основните офис центрове в света няма да станат по-малки, тъй като начинът, по който взаимодействаме, е от основно значение“, коментира Уилям Биърдмор-Грей, глобален ръководител на наемните услуги в консултантската компания Knight Frank.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!