Балканите – най-голямата заплаха за стабилността в Европа и през 2013 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
476

Косово и Босна и тази година са потенциални огнища на напрежение в Европа, смята ЦРУНовиниБалканите ще останат най-голямата заплаха за стабилността в Европа и през 2013 г.

Това се казва в доклад на ЦРУ, изпратен на 21 февруари в Сената, съобщава македонският информационен сайт МКД.

Според документа Косово и Босна са потенциални огнища на напрежение в региона.

Предизвикват загриженост продължаващите междуетнически спорове в общото управление на Босна и Херцеговина и въпросът за сръбското малцинство в Косово и тези потенциални огнища на напрежение изискват ангажирането на дипломацията и силите за сигурност на Запада, се казва в доклада на американското разузнаване.

“Оценяваме, че САЩ и Европа имат значително влияние върху Западните Балкани. Естеството на тяхното ангажиране, включително способността на Вашингтон, Брюксел и ключовите страни членки на Европейския съюз да работят заедно и да формират общ фронт, ще повлияе значително за бъдещия курс на региона”, посочва авторът на доклада.
още по темата

Безпокойството за бъдещата стабилност на Босна и Херцеговина се запазва, въпреки че в момента “нито общото насилие, нито пък официалното разпадане на държавата не изглеждат неминуеми”, предупреждава ЦРУ, като посочва, че в политическите процеси доминират отделни личности, спиращи реформите и подкопаващи усилията за заздравяване на централната власт заради “препирните между трите етнически групи”.

Що се отнася до Косово, според американското разузнаване Прищина ще остане зависима от международната общност за поддържане на икономиката и сигурността си и през следващите няколко години.

ЦРУ посочва, че по-голямата част от сръбското население още гледа към Белград и е против интеграцията в косовските институции, макар че в южните части на Косово изглежда нещата се променят. Влиянието на косовското правителство в северните райони, където мнозинството от населението са сърби, е много слабо, а присъствието на НАТО, макар и намалено, все още е нужно за предотвратяване на насилието, се изтъква в доклада на ЦРУ.

vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!