България в чуждите медии: Българин е създал лекарство срещу СПИН, възраждане на проекта „Южен поток-2“, България на 13-то място сред „най-токсичните страни в света“, (Агенция „Фокус“)

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
170

Лекарство срещу СПИН, изобретени от българин, премина успешни клинични изследвани върху 31 пациенти в столичната Инфекциозна болница, предава руското издание „Комсомольская правда“.
Лекарството се прави от имунни клетки на прасета и атакува ХИВ-вируса в лимфните възли, като едновременно увеличава имунните функции на тялото на заразения. Досега не са открити странични ефекти на новото лекарство.
***
Преди малко повече от две години по лично нареждане на руския президент Владимир Путин бе прекратен проектът за газопровод от Русия по дъното на Черно море до България и по-нататък към Централна и Западна Европа. След дълги, сложни и противоречиви преговори Москва и Анкара подписаха споразумение за нов газопровод – „Турски поток“ по дъното на Черно море до Европа. И до днес не е много ясно какво точно ще представлява този газопровод, ако изобщо някога бъде построен като алтернатива на „Южен поток“, и ще успее ли наистина да замени „Южен Поток“, коментира руското онлайн издание „Иносми“.
Това косвено призна и руският президент в унгарската столица Будапеща миналата седмица, напомняйки, че Москва продължава да желае да развива сътрудничество с Европа, но настоява и за гаранции. Путин не изпусна възможността да спомене България, която „не намери в себе си кураж в момента да се противопостави на решенията на Еврокомисията“, отстъпвайки под натиска на Брюксел, отдавна наблюдаващ неодобрително този проект.
Можели изявлението на Путин в Унгария да се смята за сондиране на почвата за евентуални нови газови проекти с участието на България. Може. Може, защото тези предварителни маневри не датират от миналата седмица, а в една или друга форма не спряха дори и след уж окончателното прекратяване на „Южен поток“ преди повече от две години. Естествено, анализът на ситуацията започна на ниско ниво, на ниво повече и по-малко известни газови експерти, които изучаваха и обрисуваха възможните варианти за реализация и трансформация на проекта за газопровода.
Каквито и тълкувания, изводи и прогнози да бяха правени, в тях неизменно присъстваше България, която изглежда беше изтрита от Путин на руската газова карта на Европа. Най-популярна стана идеята, че една от двете предвидени тръби за „Турски поток“ ще премине през България, един мини „Южен поток“. Това е като балсам за душата на последните български управляващи, които съставяха планове как ще построят на мястото, където „Южен поток“ ще излиза от морето, разпределителен пункт и ще реализират продажба, продавайки газ на всички съседни страни и дори в Централна Европа.
***
Българските правоприлагащи органи са иззели 7,19 кг кокаин, скрит в камион, превозващ мебели втора употреба от Нидерландия, предава Xinhua.
Камионът е бил спрян край северозападния град Видин, намиращ се на границата с Румъния. Нервното поведение на двамата българи е провокирало цялостна проверка на превозното средство. От Агенция „Митници” съобщиха, че кокаинът е бил разпределен в шест пакета. Двамата българи са арестувани.
Според годишния доклад на Агенцията, през 2016 г. са иззети общо 58 кг кокаин, докато през 2015 г. количеството е едва 6,36 кг.
***
В рейтинга на „най-токсичните страна в света“, при съставянето на който се отчита нивото на замърсяване на въздуха, потреблението на енергия и производството на енергия с помощта на възобновяеми източници, България е на 13-то място измежду общо 135 страни, съобщава „Комсомолькая правда“.
Първите десет „най-токсични държави в света“ са Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Оман, Туркменистан, Либия, Казахстан и Тринидад и Тобаго.
Единствената страна в Европа, която е преди България, е Люксембург. След България се нарежда Босна и Херцеговина. Китай е на 20-то място, Великобритания на 81-во, САЩ на 66-то, Германия на 63-то, а Русия на 26-то.
Най-чистите страни в света са Кения, Танзания, Етиопия, Мозамбик и Камерун.
focus-news.net

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!