Байдън предупреждава Израел за загуба на подкрепа поради ударите в Газа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
53

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази загриженост, че Израел губи международна подкрепа заради своите военни действия в Газа, които включват бомбардировки на цивилни райони в конфликта с Хамас. Това съобщение идва на фона на продължаващите нападения на израелски танкове и самолети върху ивицата Газа, които доведоха до смъртта на десетки палестинци.

Австралия, Канада и Нова Зеландия се обявиха в подкрепа на международните усилия за устойчиво прекратяване на огъня, изразявайки тревога за положението на цивилните в Газа. Общото събрание на ООН също се подготвя да гласува резолюция за прекратяване на огъня, като се очаква тя да бъде приета, въпреки ветото на САЩ в Съвета за сигурност миналата седмица.

Байдън подчерта, че въпреки текущата подкрепа на Израел от страна на САЩ и Европейския съюз, безразборните бомбардировки могат да доведат до загуба на тази подкрепа. От 7 октомври нападенията на Израел срещу Газа са убили най-малко 18 205 палестинци и ранили близо 50 000, според данни от министерството на здравеопазването в Газа.

Израелската армия отговори на трансгранично нападение на Хамас на 7 октомври, което доведе до смъртта на 1200 души и вземането на 240 заложници в Южен Израел. В Хан Юнис, главният град на южната част на Газа, обстрелът от израелски танкове сега е насочен към центъра на града.

Жителите на Газа се борят с глад и жажда, като липсват основни необходимости като ток, гориво, вода и лекарства. Министерството на здравеопазването в Газа съобщава за разпространението на болести като диария, хранително отравяне, менингит и респираторни инфекции.

Въпреки позицията на Вашингтон, че прекратяването на огъня би било в полза само на Хамас, Байдън призова за смяна на твърдолинейното правителство на Нетаняху. Лидерите на Австралия, Канада и Нова Зеландия изразиха загриженост за намаляващото безопасно пространство за цивилните в Газа и подкрепиха правото на палестинците на самоопределение.

Израелската армия съобщи за удари по постове за изстрелване на ракети и фабрика за производство на оръжия в Газа. Сухопътното нападение се разшири до южната част на ивицата Газа, като повече от 100 израелски войници бяха убити от началото на инвазията.

Хуманитарната служба на ООН OCHA съобщи за ограничено разпределение на помощта в района на Рафах, докато в останалата част от Газа разпределението е спряло поради военните действия. Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) заяви, че Израел е наложил почти пълна обсада на Газа, налагайки колективно наказание на над 2 милиона души.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!