Бъдещето на смартфоните и биометричните технологии

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
303

През септември тази година се очаква гигантът Apple да обяви своя нов iPhone. Множество спекулации

се появиха в медийното пространство, свързани с предстоящия смартфон. Дали ще е по-евтин, по-голям, по-малък, по-тънък? Но една от функциите, които почитателите и инвеститорите очакват в новия iPhone, е разпознаване на пръстови отпечатъци.

Миналата година калифорнийският гигант придоби AuthenTec – компания, разработваща подобни сканиращи технологии. Ходът закономерно доведе до предположения, че в следващите версии на iPhone, iPad и iPod можем да очакваме иновативната функционалност. Най-явен признак за ентусиазма на инвеститорите е повишаването на стойността на акциите на всички по-големи компании, занимаващи се с биометрични данни.

„Apple дава ясно да се разбере, че лидерите на пазара се вълнуват все повече от биометрични технологии“, заяви Томас Маршал, изпълнителен директор на Precise Biometrics AB. “Всичките ни конкуренти се опитват да създадат продукти, подходящи за Apple – това е голям скок в индустрията.”

Иновацията ще позволи на телефона ви да свали и анализира отпечатъка ви, още когато приплъзвате пръста си, за да го отключите. Така той ще може „разбере“, ако някой друг се опитва да отвори смартфона и просто няма да позволи отключването.

Използването на биометричи данни също така ще направи смартфоните по-безопасни и бързи за плащане през интернет. Те ще бъдат от изключително значение и за достъп до лична информация в „облаците“ – съхраняването на музика, филми и документи в онлайн база, до която имате достъп от всяко различно устройство.

В случай, че предварителните очаквания се оправдаят, Apple може да дръпне напред цяла една индустрия, добавяйки сензор за отпечатъци в продуктите си. Спомнете си какво се случи с пазара за тъчскрийн технологии, когато компанията създаде iPhone, коментират от „Блумбърг“.

Акциите на Precise Biometric AB удвоиха своята стойност. Друга компания за биометрични технологии, шведската Fingerprint Cards AB, също отчете десетократно увеличение на пазарната си стойност.

Сензор за разпознаване на отпечатъци ще бъде наистина ценно допълнение.

Достъпът до магазини и защитена онлайн информация през интернет ще бъде по-лесен. Имайки в предвид, че пазарът за онлайн продажби през мобилни устройства се очаква да достигне 720 млрд. долара през 2017 г. (сега е 235 млрд. долара), то технологията ще се окаже изключително важна.

С или без Apple, производителите на подобни технологии могат да се похвалят с висок интерес в последните години. Компании като Garnalto NV, Morpho и Oberthur Technologies създават системи за пръстови отпечатъци, разпознаване на ретина и лицево разпознаване. Засега обаче техните основни клиенти са правителствени организации, банки и заможни индивиди. Но компаниите прогнозират, че в съвсем скоро време технологиите ще достигнат и масовия потребител, а Apple ще помогне да се направи този скок.

„Използването на биометрични технологии не е нещо ново“, коментира Джоан Калстръм, изпълнителен директор на Fingerprint Cards. “Но ако Apple въведе разпознаване на пръстови отпечатъци и системата се хареса на потребителите, то това ще се окаже най-важното събитие за индустрията досега”.

econ.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!