Август е най-силният месец на пазара на имоти във Великобритания от 2015 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
54

Купувачите бързат да завършат сделки преди излизането на страната от ЕС

Снимка: Pixabay
Август, обикновено спокоен месец за британския пазар на имоти, отбеляза скок в продажбите, вероятно поради големия брой купувачи, които искат да сключат сделки преди страната да напусне Европейския съюз на 31 октомври, съобщи в понеделник уебсайтът за недвижими имоти Rightmove.

Rightmove заяви, че продажбите през августовския период, които обхващат четирите седмици до 10 август, са с 6,1% по-високи в сравнение с година по-рано и най-силните им на месечна база от 2015 г. насам, като най-общо се наблюдава бавна тенденция след референдума за напускане на Европейския съюз през юни 2016 г.

„Докато Brexit в края на октомври остава несигурен, все повече купувачи търсят сигурността да направят сделка“, казва директорът на Rightmove Майлс Шипсайд.

Новият премиер Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от ЕС до 31 октомври, дори ако това означава да напусне без сделка – нещо, което повечето икономисти смятат, че ще доведе до големи смущения в бизнеса и търговията.

Но британските потребители до голяма степен се отказваха от грижите за Brexit досега, подкрепени от силния пазар на труда и най-бързото увеличение на заплатите за 11 години, за разлика от бизнеса, който се въздържа от големи инвестиции.

Инфлацията на цените на жилищата се забавя от юни 2016 г., според официалните данни. Но това до голяма степен се дължи на падането на цените в Лондон и околните райони, които са най-силно засегнати от по-високите данъци върху собствеността върху скъпите жилища и опасенията от загуба на работа след Brexit в сектора на финансовите услуги.

Rightmove казва, че цените, на които имотите се предлагат на уебсайта й, са намалели с 1,0% спрямо предходния месец – по-малък спад от нормалното за август, когато много купувачи са на почивка – докато цените са с 1,2% по-високи от същия месец година по-рано.
Продажбите нарастват най-бързо в Североизточна и Източна Англия, а най-големият спад в цените е в Югоизточна Англия, без Лондон.

Rightmove основава своите данни на над 130 000 цени, събрани между 7 юли и 10 август от уебсайта й, за който се твърди, че рекламира 90% от жилищните имоти за продажба във Великобритания.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!