АЦБ: Несигурността около Brexit се засилва и ще забави инфлацията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
64

Централната банка очаквано остави лихвените проценти в страната без промяна
Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка заяви в четвъртък, че несигурността около Brexit “се е засилила значително“ през последния месец и че поевтиняващият петрол вероятно скоро ще забави инфлацията под целта на банката от 2%, предава Ройтерс.

И деветима члена на управителния съвет гласува да запазят основната лихва без промяна на ниво от 0,75%, както се очакваше. Протоколът от срещата им тази седмица обаче показа засилващи се опасения заради сътресенията около развода на Великобритания с Европейския съюз, който ще се случи след три месеца.

Британското правителство заяви във вторник, че ще приложи изцяло планове за т.нар. Brexit без сделка и започна да казва на компаниите и гражданите да се готвят за риска страната да излезе от ЕС без споразумение.

Централните банкери в четвъртък леко понижиха прогнозата си за икономическия растеж на страната за последното тримесечие на 2018 г. до 0,2% на тримесечна база спрямо по-ранните очаквания за 0,3%. Те казаха още, че ситуацията през първите три месеца на 2019 г. вероятно ще бъде подобна.

„Несигурността около Brexit се засили значително от последната среща на комисията“, каза Комисията по парична политика след срещата си днес. „Тази несигурност натежава на британските финансови пазари“.

Централните банкери взеха под внимание скорошното поевтиняване на паунда и спадът в цените на акциите, както и ръста на волатилността.

Макар че те запазиха позицията си, че ценовият натиск, генериран на местно ниво, ще продължи да се трупа, спадът в цените на петрола вероятно ще забави инфлацията при потребителските цени до около 1,75% през януари.

Инфлацията вероятно ще остана под целта през следващите месеци.

Повечето икономисти, анкетирани от Ройтерс, не очакват АЦБ да повиши лихвените проценти отново, преди Великобритания да напусне ЕС през март. Централната банка заяви, че условията на Brexit ще повлияят сериозно на посоката на решенията ѝ по паричната политика.

АЦБ потвърди позицията си, че лихвените проценти може да се придвижат и в двете посока след Brexit в зависимост от развитията.

В края на миналия месец АЦБ каза, че икономиката на Великобритания може да пострада по-сериозно, отколкото по време на глобалната финансова криза, ако се осъществи най-лошият сценарий за Brexit.

В сряда Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти и запази плана си да оттегли подкрепата си от икономиката, която смята за силна. Това допълнително удари щатските акции и облигациите, тъй като инвеститорите се опасяват, че Фед рискува да задуши растежа.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!