Асоциацията на европейските журналисти организира протест срещу Валери Симеонов

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
92

Индиректните заплахи в ефир, отправени от депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов към журналиста от Nova Виктор Николаев, ще изкарат на протест пред Министерски съвет стотици колеги. Събитието е насрочено за сряда, 11 октомври в 9 ч., а негов организатор е Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

В сутрешния блок на Nova в петък вицепремиерът Валери Симеонов репликира журналиста Виктор Николаев, насочвайки вниманието му към липсата на неговата дългогодишна екранна партньорка Анна Цолова, вероятно намеквайки му какво може да се случи и с него, ако задава неудобни въпроси и „клати държавата“.
Вместо да се извини за поведението си и да подаде оставка от този висш държавен пост, Валери Симеонов заплаши медиите, че ще ги съди, ако те не му се извинят. Той даде ултиматум на БНТ, Nova, bTV и БНР да направят това до 24 часа.

В тази връзка АЕЖ организира протест пред Министерски съвет, а в призива от Асоциацията посочват, че „По-добре празни столове, отколкото празни въпроси“.

Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите! Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси, продължава позицията на АЕЖ.

Протестът се организира във Facebook, а желание за участие в него досега са изразили около 200 човека.

В навечерието на българското председателство на ЕС, медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен Пресслужбата на Министерски съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България.

Освен от изпълнителната, война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ.

Уважаеми колеги журналисти,
Уважаеми граждани,

Елате да покажем, че в България има медии и журналисти, които не приемат да бъдат мачкани. Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да изискваме отговори от онези, чиито заплати плащаме!

Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерски съвет – за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!