Архангеловден е!

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
64

Днес, 8 ноември, честваме един от най-големите есенни църковни празници – Събор на свети архангел Михаил или Архангеловден.

 

Професионален празник имат полицаите, а имен ден – над 256 хил. българи.

Днес е храмовият празник на Дряновския манастир “Св. Архангел Михаил”. Стотици вярващи се стичат на този ден, за да се помолят и да запалят свещ в обителта, която е сред най-почитаните светини на Българската православна църква.

Тържествена Света литургия и водосвет ще бъдат отслужени за храмовия празник на Дряновския манастир, който в различни периоди от своята вековна история е бил духовен, книжовен и бунтовнически център.

Дошлите да почетат светинята ще получат и от благословения курбан.

Освен да запалят свещ и да се помолят, миряните могат да разгледат и експозицията, представяща епичните битки в обителта по време на Априлското въстание. За историческото минало свидетелстват и дупките от турски шрапнели в зидовете на храма, съзнателно оставени, за да не забравяме миналото.

Дряновският манастир, чийто патрон е свети Архангел Михаил, е сред националните туристически обекти и отправна точка за едни от най- посещаваните забележителности в района.
skandal.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!