Английската централна банка даде сигнал за по-бързо увеличение на лихвите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
273

Регулаторът увеличи прогнозите си за икономическия растеж на Великобритания
Марк Карни, управител на Английската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс
Английската централна банка вероятно ще увеличи лихвените проценти по-бързо и с повече, отколкото се очакваше преди три месеци. Това заявиха от регулатора по време на заседанието им в четвъртък, предава Ройтерс.
Доходността по 10-годишните облигации на Великобритания нарасна до 1,6%, достигайки 21-месечен връх след новината, че лихвените проценти могат да бъдат увеличени по-бързо от очакваното.
Централната банка остави лихвите непроменени на ниво от 0,5%, каквито бяха и предварителните нагласи на анализаторите. От банката обясниха, че така си осигуряват още време да преценят как шестата най-голяма икономика в света ще се справи с Brexit.
Управителят на Английската централна банка Марк Карни каза, че сега иска да върне инфлацията към целта ѝ от 2%.
Лихвите в Обединеното кралство бяха повишени за първи път от десетилетие през ноември, като сега нагласите са, че следващата промяна във възходяща посока ще дойде по-бързо, отколкото се е очаквало тогава.
Британската икономика се забави след гласуването за Brexit през 2016 г., но в крайна сметка се справя много по-добре, отколкото очакваха много инвеститори по времето на референдума, благодарение главно на по-силното глобално възстановяване в страни като САЩ, Германия и други ключови партньори.
Централната банка на Англия се придържа към плана си за постепенно повишаване на лихвите и преди заседанието в четвъртък финансовите пазари очакваха лихвите да достигнат 1,2% до началото на 2021 г. Това предполага две или три увеличения на лихвите. Този сценарий обаче ще остави инфлацията да надхвърли 2% за три години, от което може да се съди за увеличаване на лихвените проценти с повече от очакванията на инвеститорите, пише Ройтерс.
През ноември банката сигнализира на пазарите да очакват две увеличения през следващите три години.
На днешното заседание регулаторът увеличи прогнозите си за икономическия растеж на Великобритания до среден годишен ръст от 1,75% през следващите три години. Това обаче е под очакванията за глобален растеж от близо 4% за същия период.
Централната банка аргументира прогнозата си с по-бавния ръст на работната сила, поради по-малкото емигранти, идващи във Великобритания след Brexit и застаряващото население на страната. От банката казаха още, че очакват британската икономика да нарасне с 1,5% на годишна база.
Годишният ръст на заплатите се очаква да достигне до 3% в края на 2018 г. в съответствие с предишните прогнози. Прогнозата за инфлацията е тя да остане над целта от 2%, а именно на 2,11% за период от три години.
По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353