Американско лекарство за Джонсън?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
237

Доналд Тръмп е призовал американски фармакомпании да се свържат с лекарите на британския премиер

Снимка: Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп иска да изпрати помощ от американските фармацевтични компании на на британския премиер и свой добър приятел. Както каза на пресконференция в понеделник Тръмп, той е помолил няколко – неназовани – компании да се свържат с лекарите на Джонсън. Решението да се приеме „наистина модерното лекарство” зависи изцяло от Джонсън и неговите съветници, но да „бъдеш в интензивно отделение е сериозно нещо”, каза Тръмп. Президентът каза още, че всички американци се молят за здравето на Джонсън, който е “добър приятел”, който “не се предава”.
Tръмп цитира „доста сложните“ терапевтични лечения за вируса с „наистина невероятни резултати“, но не уточнява за какво точно иде реч.

Премиерът Борис Джонсън беше преведен в отделението за интензивно лечение в понеделник поради болестта си Covid-19. „През следобедните часове състоянието на премиера се влоши и по съвет на неговите лекари той беше преведен в отделението за интензивно лечение на болницата”, се казва в съобщение, публикувано в понеделник вечерта. Министърът на външните работи Доминик Рааб беше помолен да поеме официалните дела на кабинета, където е необходимо. Паундът отстъпи леко спрямо долара и еврото, след като станаха известни последните събития.

В официално съобщение от Даунинг Стрийт се казва, че: „премиерът е в отлични ръце и благодари на всички (здравни) служители на NHS за тяхната упорита работа и ангажираност“. Според съобщенията в медиите Джонсън е в съзнание.

Първият акт на Рааб като изпълняващ длъжността министър-председател ще бъде този вторник – да ръководи ежедневната видеоконферентна връзка за коронавируса, съобщи агенция PA. По отношение на мерките спрямо вируса той възнамерява да следва линията на Джонсън, написа самият той. Амбициите на Рааб да управлява страната трябва да се сбъднат във вторник, “временно и не при обстоятелствата, на които се надяваше”, пише PA. А Times нарича Рааб „фактическият премиер“ от понеделник вечерта.

Няма промяна в състоянието на Джонсън през нощта, предава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. „Зад министър-председателя стои невероятно силен екипен дух – и се надяваме, че ще постигнем всички планове, които премиерът ни възложи да изпълним, и то възможно най-скоро“, каза Рааб в телевизионно интервю в понеделник ,

Влошаването на здравословното състояние на премиера засилва затрудненията, пред които е изправена страната, докато тя се подготвя за покачване на дела заразени през следващите 10 дни. Повече от 5000 души са загинали във Великобритания от вируса, а нацията остава в извънредни мерки, докато здравната служба се опитва да запълни недостига на медицински служители и жизненоважни медицински комплекти, като апарати за обдишване и защитни маски.

Междувременно в САЩ президентът Доналд Тръмп отмени ограниченията върху износа на маски и други предпазни средства, необходими за борба с пандемията на Covid-19, само дни след въвеждането им, докато се изправи срещу контрамерки на съюзниците си по целия свят.

Изправен пред вътрешни критики за това, че администрацията му не се справя с кризата на Covid-19, и с признанията, че има недостиг на консумативи в болници на първа линия, Тръмп наложи в петък забрана за износ на маски N95, хирургически ръкавици и друга защитна екипировка.

Но в края на понеделник президентът обърна курса на действие, като заяви, че 3М Ко, с която той имаше публичен спор през миналата седмица, се е съгласика да произвежда 55 милиона маски на месец за здравните работници в САЩ и да внесе 167 милиона маски, направени от нейните заводи в Китай.

Компанията заяви, че ще ѝ бъде разрешено да продължи да изнася някои маски за Канада и Латинска Америка от САЩ. Съдбата на износа за други части на света остава неизвестна.

По статията работи: Бойчо Попов
INVESTOR.BG

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!