Александър Усик или Джошуа: боксът очаква поредния си вълнуващ двубой

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
197

По-малко от година, след като поднесе една от големите изненади в историята на тежката категория на бокса, Александър Усик ще защитава световните си титли срещу Антъни Джошуа. Тази вечер в Саудитска Арабия двамата боксьори излизат в дългоочакван мач-реванш.

През септември 2021 г. в Лондон Усик надигра тотално Джошуа и му отне поясите във версии Световна боксова асоциация (WBA), Международна боксова федерация (IBF), Световна боксова организация (WBO) и Международна боксова организация (IBO).

Основният двубой от галавечерта в Джеда трябва да започне около 23 часа българско време. Срещата ще бъде предавана в стрийминг платформата DAZN в целия свят, докато правата за Великобритания се държат от Sky Sports.

Мачът е считан за най-важният в кариерата на Джошуа, който вече два пъти загуби световните титли. Британският боксьор се нуждае от задължителна победа, ако иска да върне реномето си на водещ в тежката категория.

 

В подгряващите мачове от галавечерта ще участва и българинът Трайчо Георгиев.

 

Изходните позиции

 

Между двата си мача за световните титли Усик и Джошуа нямаха никакви други срещи. Британецът отказа варианти, докато шампионът беше в родината си Украйна в началото на войната и получи специално разрешение да започне подготовка за срещата.

 

Дотук Усик е непобеден в професионалната си кариера, като това ще бъде 20-тият му мач. Украинецът има 13 нокаута, но нито един след влизането си в тежката категория през 2019 г.

 

Със само три мача сред най-тежките Усик успя да стигне до световните титли, а сега целта е да ги запази.

 

Украинецът е с почти същото тегло от предишния двубой – 100.5 кг. Кантарът преди срещата показа, че Усик е с едва 500 грама по-тежък.

 

 

Александър Усик или Джошуа: боксът очаква поредния си вълнуващ двубой

© Reuters

 

 

Джошуа излиза в своя 27-ми професионален мач, а дотук балансът му е 24 победди (22 с нокаут) и две поражения. Британецът ще се надява да повтори ситуацията от 2019 г., когато шокиращо загуби световните титли от Анди Руис – младши, но няколко месеца по-късно го победи в реванша и си ги върна.

 

За срещата в Джеда Джошуа е с близо 11 кг по-тежък от Усик, като е добавил почти два килограма спрямо предходния двубой (110.9 кг). По-голямата промяна при британеца е в треньорския щаб. Той привлече американеца Робърт Гарсия, който замени дългогодишния треньор на Джошуа Роб Макракън, работил с него още от аматьорите.

 

Какво ще предложи Джошуа

 

“Всички знаят, че той не може да надиграе Усик, затова трябва да го постави под напрежение по умен начин. Работихме много на лагера ни, Ей Джей знае какво трябва да прави”, каза новият му треньор.

 

Именно тактиката на Джошуа интересува повечето специалисти, тъй като в първата среща британецът нямаше отговор на играта на Усик. Самият Джошуа обяви, че в последните 8 месеца е слушал щаба си и сега остава да се довери на инстинкта на ринга.

 

 

Александър Усик или Джошуа: боксът очаква поредния си вълнуващ двубой

© Reuters

 

 

Дерек Чисора, който се е бил и с двамата боксьори се въздържа от прогнози, но описа стиловете им: “Усик играе повече като боксьор от ниските категории – бързи удари, страхотно движение с главата и крака. Откакто е при тежките изглежда още по-силен. Джошуа притежава унищожителен удар. За боксьор като мен е по-вероятно да бъда нокаутиран от Джошуа, отколкото от Усик, но в същото време е по-лесно да ударя Ей Джей, отколкото да стигна до Усик”.

 

Едно от величията в тежката категория Ивендър Холифийлд ще бъде в Саудитска Арабия за мача, като той даде съвети към Джошуа и обяви, че британецът може да спечели.

 

“Той трябва да направи голям мач, да се бие наистина добре. Мисля, че може, всеки може – важно е да се мотивира. В такъв мач оставяш миналото зад себе си, изхвърляш го от съзнанието си. Това му е нужно”, коментира американецът.

dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!