Активността на британските строители падна до близо двегодишно дъно

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
27

Натискът от издръжката на живот, по-високите лихви и нарастващите рецесионни рискове за британската икономика се отразяват негативно върху сектора

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Активността на строителните фирми във Великобритания е спаднала през юли най-силно от над две години, като строителството на жилища е намаляло, а компаниите са били изправени пред спад в новите договори, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в строителството на S&P Global/CIPS е намалял до 48,9 пункта през юли спрямо нивото от юни от 52,6 пункта. Това е най-ниското равнище от май 2020 г., малко след като избухна пандемията от коронавирус, както и едва вторият път оттогава насам, в който показателят пада под границата от 50 пункта, разделяща повишение от понижение.
Икономистите, анкетирани от медията, очакваха индексът да се задържи на стабилно равнище от 52 пункта.

Най-скорошните данни от официлната статистиката показаха, че производството в строителството е нараснало с 4,7 на сто на годишна база през май.

“Натискът от издръжката на живот, по-високите лихви и нарастващите рецесионни рискове за британската икономика се отразяват негативно върху активността в строителството”, каза икономическият директор в S&P Global Market Intelligence Тим Мур.

Общият PMI, обединяващ данните за производство и услуги, е спаднал до 51,8 пункта, най-ниското ниво от февруари 2021 г. За сравнение – през юни се е равнявал на 53,6 пункта.

В опит да контролира най-високата от 40 години насам инфлация в страната. Английската централна банка (АЦБ) повиши основната лихва с 50 базисни пункта до размер от 1,75% в четвъртък. Това е най-голямото повишение от 1995 г. насам и първото такова, откакто банката получи независимост през 1997 г.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!