Адвокат Марин Марковски: Полицай, нанесъл лека телесна повреда, може да бъде наказан със затвор

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
37

Всяка една лека телесна повреда, причинена от длъжностно лице при изпълнение на служебните задължения, се наказва с до 3 години лишаване от свобода. Употребата на сила по закон се прекратява веднага, след като отпадне нейната необходимост.” Това коментира пред “Нова телевизия” адвокат Марин Марковски по отношение на действията на полицаите по време на протестите.

 

След протеста на 2 септември имаше редица оплаквания от действията на МВР. Журналистът Димитър Кенаров дори разказа как е бит от полицаите, които са го арестували, въпреки че е съобщил, че е на протеста като журналист, а не като протестиращ. (Целият му разказ за случилото се вечерта на 2 септември тук.) По повод кадрите, на които се видя как един от униформените на протеста на 2 септември носи бокс, Марковски съобщи, че полицаите нямат право да носят със себе си боксове и ако го направят, могат да бъдат дисциплинарно наказани. Той напомни и че полицаите нямат право да добавят нашивки към униформите си.

“Правото на протест е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Това е и пътят към по-доброто, в политическия и икономическия живот мълчанието не е за предпочитане”, подчерта адвокат Марковски и напомни, че съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, ако протестът протича мирно и протестиращите не нарушават обществения ред, полицаите няма право да ги разпръснат. Той все пак посъветва всички протестиращи в случаите, когато полицията реши да разпръсне протеста заради нарушаване на обществения ред, да бягат, дори и самите те да не са извършили нещо нередно, и напомни народната поговорка “Не плаче бежанова майка, плаче стоянова майка”.

“Опитът да се влезе в парламента – това е забранено и от закона за митингите, както и от правилата, свързани с обществения ред. Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства”, напомни Марковски. “Принципът е, че когато се нарушава общественият ред, могат да се използват помощни средства. В указа за дребното хулиганство е описано какво значи нарушаване на обществения ред. Атаката на обществени сгради е нарушаване на обществения ред. Хвърлянето на яйца представлява нарушение съгласно указа за дребното хулиганство и може да се състави акт и този, който е хвърлил яйцето, може да бъде наказан”, добави той, но подчерта, че за да се накаже някой за хвърлено яйце обаче, трябва да бъде установено, че точно той е направил това. Марковски напомни и че според указа дребно хулиганство може да бъде наказано със “задържане до 15 денонощия в структурно звено на Министерството на вътрешните работи и с глоба от 100 до 500 лв.”.

Пълният текст на Наредбата за реда за употреба на физическа сила и помощните средства от служителите на МВР – тук.
Пълният текст на Закона за събранията, митингите и манифестациите – тук.
Пълният текст на Указа за борба с дребното хулиганство – тук.
dnevnik.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!