И Великобритания обмисля да защити фирмите си от поглъщания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
397

Заплахата идва основно от Китай

Снимка: БТА
Великобритания трябва да защити компаниите си от чуждестранни поглъщания вследствие на кризата, причинена от избухването на коронавирус, заяви висш британски депутат и изтъкна, че китайските играчи използват финансиране от родни банки, за да надминат конкурентите си от Европа и Азия.

„Все повече китайски държавни предприятия успяват да привлекат кредитиране от държавните банки, за да надминат конкурентите си в Европа и Америка. В условията на спад разликата между държавното кредитиране и покупателната способност на нормалните търговски инвеститори ще стане по-голяма, като допълнително ще засили ръката на държавните предприятия с апетит да купуват, а не да изграждат“, пише във в. Financial Times Том Тугендхат, председател на Комитета за подбор на външни работи и законодател на Консервативната партия.

Според Тугендхат от десетилетия Обединеното кралство се гордее с това, че е отворена икономика с малко ограничения върху чуждата собственост. Без заплаха от активна намеса на правителството, инвеститорите са били уверени, че техните права ще останат и те могат лесно да продават. Отвореността привлича капитали от цял свят, помагайки на Великобритания да просперира. Този модел се основава на очакването, че входящите средства като цяло ще идват от участници от частния сектор в икономики, до голяма степен подобни на британската, със сходни правила и стандарти. Възходът на държавния капитализъм с дълбоки джобове промени това равновесие, пише депутатът. Миналия месец Тугендхат заяви още, че Китай се опитва да използва глобалната криза, предизвикана от новата епидемия.

„Не можем да отлагаме промените в законодателството. Канцлерът Риши Сунак предупреждава за „рецесия, която не сме виждали“, която ще накара някои фирми да изпаднат, а други да бъдат пуснати за продажба. Периодът на продажбите е рисков: ако не сме внимателни, голяма част от интелектуалната собственост на Обединеното кралство може да изчезне до Шанхай“, пише още Тугендхат.

Междувременно в последните два месеца Италия и Германия защитиха своите компании от чуждестранни поглъщания със законодателни промени. По-рано този месец и Манфред Вебер, лидерът на най-големия политически съюз в ЕС – ЕНП, заяви, че Блокът трябва да забрани на Китай „шопинга“ на европейски фирми.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!