Ескалация, британски изтребители прехванаха руски самолети

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
452

Руските самолети “не са спазвали международните норми”

Изтребители на британските кралски военновъздушни сили са били вдигани два пъти в рамките на 24 часа, за да прихванат руски самолети, летящи близо до въздушното пространство на НАТО, съобщи Министерството на отбраната в Лондон, предаде АФП.

Базираните в Естония изтребители “Тайфун” на Кралските военновъздушни сили (RAF) и шведски изтребители “Грипен” са били задействани в четвъртък вечерта, за да “прихванат” руски разузнавателен самолет Ил-20 и изтребител Су-27, “летящи близо до въздушното пространство на НАТО и Швеция”, съобщи министерството.

Изтребители на НАТО прехванаха руски военни самолети над Балтийско море

Руските самолети “не са спазвали международните норми, като не са се свързали със съответните зони за информация за полетите”, но “са останали в международното въздушно пространство и са летели по професионален маниер”, добави министерството.

В петък “Тайфун”-ите отново са били задействани, за да прихванат два руски транспортни самолета, които летят на юг от континентална Русия към Калининград – руски ексклав, вклинен между членовете на НАТО Полша и Литва.

По-късно “Тайфуните” са пренасочени, за да прехванат” два бомбардировача Ту-22М и два изтребителя Су-30, летящи на юг от континентална Русия над Финския залив и Балтийско море.

Руските самолети отново “не са успели да се свържат по подходящ начин с местните служби за контрол на полетите”, заяви ведомството.

Според изявлението в ескортирането на руските самолети са участвали и финландски, шведски, португалски и румънски самолети.

“Тези прихващания са ярко напомняне, че британските военновъздушни сили са винаги готови да защитават нашето небе и небето на нашите съюзници, а координираните действия на няколко военновъздушни сили служат като ясна демонстрация на стойността на нашите международни съюзи”, заяви министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс.

Източник: БГНЕС
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!