Започна първото в света околосветско състезание без вредни емисии

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
397

Четири електромобила, задвижвани от слънчевата енергия и от електромотори,

започнаха вчера околосветско пътешествие, съобщи АП. Целта на състезанието, наречено “Zero Race”, е да демонстрира, че може да бъдат изминати близо 30 хиляди км. около света без в атмосферата да бъдат освободени никакви парникови емисии. В състезанието няма да се набляга на скоростта, а по-скоро точки ще се получават за стила, използваните нови и “зелени” технологии и популяризиране на екологичните начини за пътуване. Инициативата трябва да покаже още, че електромобилите са практични и подходящи за ежедневна употреба.

Околосветското пътешествие се очаква да продължи близо 80 дни, а цената му според огранизаторите не трябва да надвишава скромните за това пътешествие 350 долара.
Екипите са от Австралия, Германия, Южна Корея и Швейцария и ще се включват в околосветското със свои собствени прототипи на електрически превозни средства .Те ще минат 16 страни по света и ще направят кратки спирки в 150 града по света, сред които Берлин, Москва, Лос Анджелис, Шанхай и Канкун, където ще пристигнат за климатичната среща в края на ноември. Участниците ще зареждат електромобилите си и на станциите за презареждане по време на престоя в градовете, които разполагат с такива. Екоколите могат да изминат около 500 км на ден.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!