7200 кандидати ще се борят за 240 депутатски места

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
287

Кандидатите за народни представители в партийните листи са 7200. За изборите са регистрирани 38 партии и седем коалиции.Досега като наблюдатели в предстоящите избори са регистрирани шест български неправителствени организации, които имат общо 127 наблюдатели, съобщи пред журналисти Ралица Негенцова, член и говорител на ЦИК.


Комисията е регистрирала 27 наблюдатели на ПАСЕ и четирима на Парламентарната асамблея на ЧИС.

При молба от гражданин ГРАО може да провери дали името на даден човек фигурира в подписките, с които участниците в изборите се регистрираха в ЦИК или по-точно в проверените от ГРАО записи в подписките, поясни шефът на дирекцията Иван Гетов. Заявленията за проверка могат да бъдат изпращани на elections@grao.government.bg. Преди отпечатването на списъците за гласуване в СИК ще бъдат заличени починалите след издаването на първоначалните изборни списъци.

Прокуратурата е започнала проверка заради информациите, че в подписките, с които бяха регистрирани участниците в изборите има лица, които нямат избирателни права, стана ясно на заседанието на Изборния борд към Министерски съвет, съобщи БГНЕС.

На 2 април стана ясно, че във всички проверени подписки, получени от Централната избирателна комисия (ЦИК), има нарушения – сбъркани ЕГН, присъствие в списъци и на други партии, както и участие на лица без избирателни права, т.е. затворници или тежко психично болни. 10 704 български граждани без избирателни права бяха открити общо в подадените подписки от политическите партии.

Прокуратурата ще проверява анонимните сигнали за изборни престъпления, когато те съдържат достатъчно конкретни данни, съобщи зам.-главният прокурор Ася Петрова. Сигнали за изборни престъпления ще могат да се подават и по телефона, като до 10 дни трябва да станат ясни имената и телефоните на прокурорите, които ще дежурят покрай изборите.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев пък обясни, че до 25 април трябва да се отвори денонощната гореща линия за подаване на сигнали за престъпления срещу избирателните права на гражданите или смущения на обществения ред по време на изборния процес. Той добави, че гражданите могат да използват спешната линия 112, когато станат свидетели на извършващо се или извършено престъпление против избирателните права.

“Информационно обслужване” може да манипулира, да подмени изборните резултати чрез софтуера, опасява се лидерът на БСП Сергей Станишев. ЦИК решила да не разкрива кода за софтуера за преброяването на резултатите.

“Ако се отвори програмният код, има опасност някой да създаде програма, която да въведе и да промени изборните резултати на “Информационно обслужване”, а отговорността се носи от ЦИК, заяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Сн.: БГНЕС

dnes.dir.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!