65 млн. лв. забавени заплати са изплатени след проверки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
938

Над 65 млн. лв. забавени заплати са изплатили работодатели след направени проверки от инспекторите по труда от август 2009 г.,

когато стартира кампанията, досега. Около 7.6 млн. лв. осигурителни вноски върху забавените изплащания са влезли в хазната. Макар че трудовите инспектори следят работниците да получат поне минимална заплата, след заплахата от санкции те обикновено изплащат всичко. После обаче отново спират да плащат до следващата проверка, показват наблюденията.

От 16 юни тече масирана кампания за работа без трудови договори. От проверените 4333 предприятия са установени 891 души, които работят на черно. За сравнение през цялата 2009 г. са хванати 1063-ма без договори. До момента за всеки случай поотделно се налагаше глоба от 15 000 лв. От няколко дни вече са обнародвани промените в Кодекса на труда, които намалиха долната граница на глобите за тежки нарушения от 10 000 лв. на 1500 лв. Идеята дойде, след като се установи, че почти всички високи глоби се обжалват в съда или водят до фалит голяма част от работодателите, които са с малък брой наети лица.

От началото на годината са влезли в сила наказателни постановления за 5.6 млн. лв. Но събираемостта им е едва 30%, тъй като често работодателите се крият, фалират, нямат собственост на свое име или използват други законни и незаконни средства, които превръщат глобите в несъбираеми, обясняват от ГИТ. „Обещавам, че при особено тежки случаи или повторно констатиране на нарушенията, ще налагаме най-високата глоба“, зарече се шефката на ГИТ Румяна Михайлова.

Михайлова призна, че за първи път срещат такава липса на съдействие от страна на потърпевшите работници, които защитават работодателите си и се държат грубо с инспекторите. Те отказват да декларират трудовото си правоотношение, често дават измислени имена и ЕГН-та. Охранителните фирми също са инструктирани да бавят проверяващите, докато бъдат скрити нередовните работници. За всяко възпрепятстване на проверка се налага глоба от 20 000 лв., която почти винаги издържа в съда.

Фирма „Блажеви“ в Благоевград например вече е с акт от 20 000 лв., след като шефовете й скриха в товарен асансьор 10 работници без договори. В комплекс „Елените“, където пропускателният режим е засилен, също бързо се разчува за проверките. Инспекторите са получили сигнал, че десетина работници са били скрити в хладилно помещение. Когато обаче отишли втори път на проверка на хладилника, там е нямало никого. Информаторът е обяснил, че тогава са били натъпкани в мазето без обхват на телефоните. Инспекторите вече проверяват нощем и фабрики, чието естество на дейност не предполага да се работи по тъмно. Така обаче собствениците се надяват да бъдат пропуснати при проверките. Във фабрика за консервиране на риба в Любимец, Хасковско, пък се оказало, че всички 41 работници са без договори.

ЕФЕКТИ

През юни, когато стартират проверките, в НАП е отбелязан пик по сключени основни трудови договори – към 141 000. Това са всички договори – срочни, безсрочни, на намален работен ден, но в цифрата не се включват изменения към вече сключени контракти. Безработицата пък бележи спад вече пети месец и за юли е 9.23%, но това е едва 0.03%, по-малко спрямо юли или 2000 души по-малко регистрирани в бюрата по труда. За миналия месец те са 341 000 при 343 009 месец по-рано. Тенденцията на задържане беше прогнозирана от експертите на Агенцията по заетостта, които предвидиха, че след назначенията през април – юни в отговор на сезонната заетост, до края на лятото се очаква застой в динамиката на работната сила. Наесен се очаква безработицата пак да тръгне нагоре, но от социалното министерство се надяват дотогава икономиката да се е стабилизирала и ръстът да е малък.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!